Video

Nie fokke mee Brabant: ‘Brabander zijn werkt aanstekelijk’

22 juli 2018 om 19:00
nl
Zijn werk ken je. De ‘Nie fokke mee Brabant’-shirts die regelmatig worden gedragen in Brabant en omstreken zijn afkomstig van zijn Bladelse bedrijf. Richard Theuws omschrijft zichzelf als een ras-Brabander en verwacht niet dat het Brabanderschap op de lange termijn gaat verdwijnen. Integendeel zelfs. “Wij Brabanders hebben een aanstekelijke identiteit.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Ooit kreeg Theuws een heel mooie baan in Amsterdam aangeboden en vertrok hij uit zijn geliefde Brabant. “Ik heb er drie maanden gewoond maar ik ben gillend gek teruggekomen. Dat wordt het hier niet.” 

Zijn Brabantse trots blijkt niet alleen uit zijn woorden, maar ook uit werk. Zijn bedrijf bedacht de T-shirts met de opdruk ‘Nie fokke mee Brabant’. En die werden een groot succes.

Wachten op privacy instellingen...

Naar Amerikaans voorbeeld
De shirts waren geïnspireerd op de Amerikaanse staat Texas. “Daar hadden ze een campagne opgezet om te zorgen voor minder straatvuil. Daarom werd de slogan ‘Don’t mess with Texas’ geïntroduceerd, zoiets als 'ruim je rommel op'. Dat werd door de jeugd omarmd en er kwamen ook shirts op de markt waar iedereen mee rondliep. En toen dachten wij dat wij dat ook maar eens moesten doen”, legt Richard uit. 

En zo geschiedde. “Ik weet nog goed toen wij voor het eerst met een kraampje op Paaspop stonden met die T-shirts. We hadden er 250 gemaakt. De deuren gingen open en binnen anderhalf uur was alles uitverkocht.”  

‘Gaat zo’n vaart niet lopen’
Maar wat is het succes van die shirts? Daarvoor heeft de Bladelse ondernemer wel een verklaring. “Als Brabanders worden wij mogelijk toch wel wat ondergewaardeerd door sommige onderdelen van Nederland. Daar spelen wij op in.”

Dat het Brabanderschap gaat verdwijnen, lijkt volgens Theuws niet realistisch. “Zo’n vaart gaat het niet lopen. Wel gaat er een stukje veranderen. Ik kom uit Bergeijk, als ik vroeger in een ander dorp kwam, kon ik de mensen daar soms niet verstaan. Dat is niet meer, dat is weg. Wij communiceren iets algemener met elkaar. Het wordt steeds netter. Vroeger kreeg ik les in het Bergeijks, dan kan je je nu niet meer voorstellen.” 

‘Zegt nu gewoon houdoe hoor’
Wat wij ook spreken, volgens Richard Theuws gaat dat niet ten koste van de Brabantse identiteit. “Ik denk dat wij een hele aanstekelijke identiteit hebben. Zo komt mijn vrouw oorspronkelijk uit Amsterdam. Die woonde nog geen half jaar hier in Brabant toen ze zei: ‘Het maakt niet uit als het tussen ons niet goed gaat, maar ik ga hier nooit meer weg’. Zij is een echte Brabantse geworden. Zo wilde ze eerst ook nooit houdoe zeggen, een half jaar later zei ze dat gewoon hoor.”  

Wil je meer weten over hoe Brabantse identiteit er in de toekomst uitziet? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.