Rieten daken door droogte kwetsbaar voor brand: ‘Het vuur is extreem moeilijk te bestrijden’

22 juli 2018 om 15:02
nl
Bewoners van huizen met rieten daken in Olland (gemeente Meierijstad) maken zich opeens ongerust. Zaterdagavond brak er brand uit in zo’n boerderij met een rieten dak: het pand bleek niet meer te redden. De aanhoudende droogte maakt dat het riet extra gevoelig is voor vuur.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De zorgen bestaan niet alleen in Olland, weet ambachtelijke rietdekker Van Ginkel. “Terecht ook. Het riet is extra gevoelig voor brand als ’t droog is, dat is natuurlijk logisch. Er is maar een ding aan te doen: vochtig houden. Hoe natter, hoe minder groot de kans op uitbreiding van het vuur is”, zegt een andere rietdekker. 

“Maar als ’t eenmaal brandt, en dat geldt eigenlijk vooral bij oude rietdaken, staat er na tien minuten alleen nog de fundering van het huis. Zo snel kan ’t gaan.”

‘Zonder vonk geen vuur’
De brandweer beaamt dat. “Brand bij rieten daken, zoals zaterdag in Olland, is extreem moeilijk te bestrijden. Vandaar ook de hoge verzekeringskosten. Een rieten dak bestaat uit een heleboel holle pijpjes. Riet trekt zo automatisch zuurstof bij brand”, aldus een woordvoerder. 

“Bovendien zijn rieten daken zo gemaakt dat water geen vat er op heeft. Het duurt dus ook lang voordat het water erdoorheen komt.” 

De brandweer heeft daarom een tip van een heel andere orde. “Zonder vonk geen vuur. Zo’n vonk kan bijvoorbeeld komen van stof bij een verwarmingselement, of van de oude buizen van televisies in combinatie met sigarettenrook. Nicotine geef een vette aanslag en dat maakt de buizen vatbaar voor vuur.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.