Nationaal Hitteplan van kracht! Drinkt je vader, moeder, buurman of buurvrouw van 80 wel genoeg? - Omroep Brabant
Video

Nationaal Hitteplan van kracht! Drinkt je vader, moeder, buurman of buurvrouw van 80 wel genoeg?

23 juli 2018 om 12:55
nl
Door de extreme temperaturen en de hittegolf die ons land 'overspoelt' is sinds maandagochtend het Nationaal Hitteplan van kracht. We moeten met z'n allen veel water drinken en veel, héél veel ijsjes eten. En goed op elkaar en vooral onze oudjes letten.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De aanhoudende warmte, de hittegolf, de extreem hoge temperaturen, de droogte: het dagelijkse leven in ons kikkerlandje staat er een beetje van op z'n kop. Niet voor niets heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend het het Nationaal Hitteplan geactiveerd.  

Ook roept het RIVM op oudere en chronisch zieke mensen goed in de gaten te houden. Of het nu om je eigen vader en moeder of om je oudere buurman of buurvrouw gaat.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Warm weer is gevaarlijk voor ouderen
Oudere mensen drinken sowieso minder en ervaren geen 'dorstgevoel'. Hierdoor kunnen ze uitdrogen zonder ook maar iets in de gaten te hebben. Levensgevaarlijk dus. 

Veel verzorgingshuizen zijn daarom extra alert. "Overal is het hitteprotocol van kracht, zowel voor bewoners als medewerkers. Dit betekent veel drinken, niet in de zon, de zonwering naar beneden, luchtige kleding aan en vooral rustig aan doen", vertelt Jorie Akkermans van de verzorgigshuizen van Van Neynsel in Den Bosch en Vught.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Meloen en ijsjes eten en pas 's avonds naar buiten
Ook liggen overal de diepvriezers vol ijsjes, zijn de koelkasten gevuld met watermeloen en staat de bouillon klaar om het zoutgehalte op peil te houden. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Vicky Kuik van De Leystroom in Breda: "En als het even kan, gaan we toch met de mensen naar buiten. We hebben hier heerlijke plekjes in de schaduw waar ze lekker kunnen zitten." Bij Van Neynsel houden ze bewoners liever binnen: "In de algemene ruimte is het lekker koel, beter dan op de kamers. En dan 's avonds als het minder warm is, naar buiten." 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Tropische stranden
Bij Vitalis Peppelrode in Eindhoven en het Liduina in Boxtel hebben ze het helemaal zomers gezellig gemaakt. Met een tropisch strand. Hartstikke leuk, maar zelfs daar zou het de komende week wel eens té warm voor kunnen worden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.