'Ze stelen gewoon de identiteit van je dochter. Boeven zijn het' - Omroep Brabant

'Ze stelen gewoon de identiteit van je dochter. Boeven zijn het'

23 juli 2018 om 16:16
nl
Misbruik, chantage, oplichting via WhatsApp. Dit overkwam een Brabantse vrouw en haar vader, die anoniem willen blijven. De vader vertelt over wat hen overkwam.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door
Jacky Goossens

WhatsApp-fraude. De bendes en organisaties die hierachter zitten, zoeken telefoonnummers op Marktplaats, stelen foto's van Facebook, maken een nep-account aan met jóuw foto en telefoonnummer, sturen een appje naar je familie of vrienden en vragen daarin om geld omdat 'jij' in de problemen zou zitten. 

WhatsApp-fraude is geen nieuw fenomeen. Maar dieven worden creatiever. "Ze hebben de identiteit van mijn dochter gestolen. En zijn zo mijn privéleven binnengedrongen. Boeven zijn het", zegt het slachtoffer.

Raar appje van 'mijn dochter'
"Ik werd eerst gebeld, maar kreeg geen gehoor toen ik had opgenomen. Vrij snel daarna volgde het eerste appje, zogenaamd van mijn dochter. Met inderdaad háár foto linksboven. Toch had ik door het taalgebruik vrij snel door dat ze het niet kon zijn, Ze gebruikt geen zinnen zoals 'me telefoon is in de wasmachine blijven zitten' en 'me nieuwe rekeningnummer'. Daardoor wist ik vrijwel zeker dat er iets niet klopte."

Ook zou er een stroomstoring zijn bij ING. "Dat heb ik meteen gecheckt. Niets aan de hand natuurlijk. Dan weet je het helemáál zeker. Ik ben echt blij dat ik er niet ben ingetrapt." Hier laten de boeven, lijkt het, een steekje vallen, want zo'n storing is redelijk makkelijk te controleren. De creatie van het nep-WhatsApp-account zit een stuk geraffineerder in elkaar.

Jammer dat aangifte doen geen zin heeft
Hij vindt het bizar wat hij heeft meegemaakt, maar is ook nuchter. En eigenlijk een tikkeltje teleurgesteld over het vervolgtraject. "Het is jammer dat de politie je adviseert geen aangifte te doen als je op het politiebureau zit. Ik heb daar wel tijd voor vrij gemaakt, maar ben er eigenlijk niets mee opgeschoten."

Het zou om (te)  grote bendes en organisaties gaan, waardoor de pakkans klein is. "Dat snap ik, maar het resultaat is dat ik de volgende keer wel twee keer nadenk voordat ik aangifte zal doen. Facebook ga ik misschien ook wel opzeggen. En ik hoop dat alle banken rekeningnummers gaat koppelen aan namen. Waardoor het boeven in ieder geval moeilijker wordt gemaakt." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.