Geen zorgen over Mighty Mike: 'Michael van Gerwen komt harder en sterker terug dan ooit'

23 juli 2018 om 13:51
nl
Michael van Gerwen verloor zaterdagavond in de eerste ronde van de World Matchplay van landgenoot Jeffrey de Zwaan. Het was een grote stunt. Volgens dartsverslaggever Arjan van der Giessen is de nederlaag vervelend, maar is er verder weinig aan de hand. De nederlaag hoort bij een fase, maar Van Gerwen zal weer laten zien dat hij de beste is.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Van der Giessen was verrast, al zag hij ook tekenen dat het minder ging met Van Gerwen. “Ook in Shanghai en Las Vegas was het niet goed qua gemiddelde en qua resultaten. En de laatste keer verloor hij ook al van De Zwaan, in een zelfde soort format. En De Zwaan is niet snel onder de indruk, hij is een koele kikker. Maar Michael was natuurlijk gewoon favoriet.”

“Zijn nederlaag, op het op twee na grootste toernooi, kwam natuurlijk wel als een schok. Veel andere darters vroegen ook: wat is dit? Na afloop gaf hij aan dat zijn zelfvertrouwen tijdens de wedstrijd verdween. Dat was ook te zien. Er was onrust, dat heb ik nooit eerder zo gezien bij hem. De Zwaan profiteerde daar optimaal van.”

‘Niet afschrijven’
Volgens Van der Giessen is dit een fase voor Van Gerwen, maar moet het ook niet te groot worden gemaakt. “Iedere darter maakt dit vroeg of laat een keer mee. Phil Taylor is in zijn hoogtijdagen ook wel eens uitgeschakeld in de eerste ronde van een groot toernooi. Het is een fase. Je moet Michael nu ook niet afschrijven. Hij zal harder en beter terugkomen dan ooit.”

“De darter die in het volgende grote toernooi tegen Michael moet, die heeft een groot probleem”, vervolgt Van der Giessen. “Dan heb ik het niet over de toernooien in Australië binnenkort of Players Championships. Maar het eerste echte toernooi, de World Grand Prix. Daar zal hij echt weer willen laten zien.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding van een juichende De Zwaan.

 

Ook Joost van Erp, dartsverslaggever van Omroep Brabant, ziet een positieve kant aan de nederlaag. "Naast Van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben we op het moment niemand van het niveau top-10 van de Premier League. Het zou geweldig zijn als De Zwaan zich zo ontwikkelt dat hij aanhaakt. Als dat het effect is van deze zege, dat het hem zelfvertrouwen geeft voor de laatste stap, is dat mooi.”

‘Pijlen links laten liggen’
Begin augustus staan de Auckland Masters op het programma, een week later wordt er gespeeld in Melbourne. Volgens Van der Giessen doet Mighty Mike er goed aan om tot het volgende toernooi even rust te pakken. “Hij zal hier vier of vijf dagen doodziek van zijn. Het is goed als hij even vakantie neemt. Niet reizen, de pijlen links laten liggen. Even helemaal niets, het hoofd leeg. Hij moet weer hongerig worden.”

Aan de motivatie zal het niet liggen, maar die motivatie was er ook op de World Matchplay. “Je kunt wel extra graag willen, maar als je niet goed gooit wordt het lastig. Van Gerwen gooit altijd boven de honderd gemiddeld, de laatste toernooien is dat minder. En dan kun je verliezen van een jongen als De Zwaan."

Van Erp denkt dat de nummer één van de wereld zich niet snel druk maakt. "Na afloop baalt hij natuurlijk wel. Maar ik heb niet het idee dat hij wekenlang ballast heeft van zo’n nederlaag. Hij laat het makkelijk van zich af glijden. En wat zijn de gevolgen? Het is vervelend, maar meer niet.”

Wachten op privacy instellingen...

 

Maandagavond speelt Jelle Klaasen zijn wedstrijd in de eerste ronde, tegen Peter Wright. De Schot is torenhoge favoriet. "Ik heb wel het idee dat hij na een flinke dip op de weg terug is. Maar hij heeft natuurlijke en tegenstander van formaat, iemand waar hij geen goede herinneringen aan heeft. Op voorhand lijkt hij kansloos. Dat ben je natuurlijk nooit, het blijft darts. En het kan zomaar die ene avond zijn dat hij wel wint van Wright, maar die kans is niet heel erg groot", geeft Van der Giessen aan.

Van Erp rekent niet op een stunt. "Ik gun het hem van harte, maar het is kansloos. Hij wint nooit van Wright, de laatste keer was vijf jaar geleden. Het is superknap dat hij daar staat, maar het gaat niet gebeuren dat hij wint."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.