Politie mag achtervolgingen over Brabantse grens voortzetten dankzij nieuw verdrag

23 juli 2018 om 15:28
nl
De politie mag een in Nederland begonnen achtervolging binnenkort altijd voortzetten in België en Luxemburg. Het wordt ook makkelijker voor agenten om over de grens een zaak te onderzoeken of een verdachte te verhoren. Dat moet wel altijd in aanwezigheid van een rechercheur van het gastland.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het nieuwe Benelux-verdrag dat dit regelt, werd maandagochtend in Brussel ondertekend door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zijn Belgische en Luxemburgse collega’s.

'Niet meer van deze tijd'
Het verdrag zorgt voor minder papierwerk en voorziet in rechtstreekse raadpleging van elkaars politieregisters. Ook informatie uit andere databanken, bijvoorbeeld met kentekenplaten, kan worden uitgewisseld zonder tijdrovende rechtshulpverzoeken. Na inwerkingtreding hoeven bewapende beveiligers hun taken bij de grens niet meer over te dragen aan collega’s uit de andere landen. 

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om begeleiding van een nucleair transport, een minister of een verdachte. In crisissituaties mogen zwaarbewapende speciale eenheden in de toekomst in de hele Benelux optreden. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Het huidige verdrag staat dat niet toe, maar dat vindt Grapperhaus 'niet meer van deze tijd'.  Na parlementaire goedkeuring vervangt het nieuwe verdrag het huidige, in 2004 gesloten Verdrag van Senningen. Dat geeft de politie nu al de mogelijkheid tot grensoverschrijdende achtervolgingen, maar bij de politie was er ‘grote behoefte om dat zonder beperking te mogen doen’.

Dik wetboek
"Het kan toch niet zo zijn dat onze politieambtenaren 's nachts onderweg zijn en dan met een zaklamp in een dik wetboek moeten nagaan of ze de bestuurder van een auto - die op dat moment achtervolgd wordt - inderdaad verdenken van een strafbaar feit dat aan de verdragsrechtelijke minimumeisen voldoet om te achtervolgen over de grens?”, zo citeert Grapperhaus een Belgische onderhandelaar.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.