Dertien vrouwen Máxima Medisch Centrum deden mee aan onderzoek waarbij baby’s overleden

23 juli 2018 om 18:07
nl
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft samen met verschillende andere ziekenhuizen een onderzoek bij zwangere vrouwen direct stilgelegd. Reden is dat er aanwijzingen zijn dat baby’s met een ernstige groeiachterstand door de behandeling kunnen overlijden na de geboorte. Dertien vrouwen deden mee aan het onderzoek in Veldhoven. Een deel kreeg een placebo, de andere groep Sildenafil.
Geschreven door

In het onderzoek werd gekeken of het middel Sildenafil (viagra) ervoor zou zorgen dat de placenta ging groeien. Maar een onverwacht groot aantal baby's dat het middel binnenkreeg, bleek na de geboorte een longaandoening te hebben. Elf baby's zouden als een gevolg van deze longaandoening zijn overleden in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC), meldt RTL Nieuws.

Het MMC verwijst naar het AMC. Of er baby's in Veldhoven zijn overleden, kan dat ziekenhuis niet zeggen.

Grote kans op overlijden
"De kans op een aandoening van de bloedvaten van de longen lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen", aldus het ziekenhuis. Aan het onderzoek deden in totaal 211 vrouwen mee verspreid over tien ziekenhuizen, waaronder dertien bij het Veldhovense Maxima Medisch Centrum. 93 vrouwen kregen het middel ook echt toegediend, hoeveel daarvan bij Máxima Medisch Centrum is onduidelijk. Of er daar ook baby’s zijn overleden als gevolg van de longaandoening is niet bekend.

Volgens een woordvoerder van het AMC zijn inmiddels bijna alle deelnemende moeders geïnformeerd. “Alle betrokken vrouwen worden zo goed mogelijk begeleid door de artsen die bij de studie zijn betrokken. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld."

In het buitenland
Sildenafil wordt volgens het AMC in het buitenland al soms voorgeschreven als blijkt dat een baby een erge groeiachterstand heeft. Volgens het ziekenhuis was niet bekend dat het middel deze bijwerking heeft. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.