Zo voorkom je fraude via WhatsApp: ‘Blijf altijd achterdochtig’

23 juli 2018 om 18:58
nl
Een Brabantse vader en dochter vertelden maandag bij Omroep Brabant hoe ze werden opgelicht en gechanteerd via WhatsApp. Zij zijn zeker niet de enige slachtoffers. Maar hoe voorkom je fraude via WhatsApp? Kamil Wasylkiewicz van het ethisch hackersbedrijf WhiteHats geeft aan aantal tips.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In het geval van de vader en dochter, begon de fraude via Marktplaats. Daar haalden de oplichters de naam en het telefoonnummer van het slachtoffer vandaan. 

“Je zou er op Marktplaats voor kunnen kiezen om je 06-nummer niet openbaar te maken. Marktplaats heeft tegenwoordig de functie om te chatten. Dus als je in contact wil komen met iemand, kan dat evengoed makkelijk zonder dat je je nummer kenbaar maakt”, legt Kamil Wasylkiewicz uit.

Informatie achterhalen via Facebook
“Als ze eenmaal het 06-nummer en de echte naam van het slachtoffer hebben, gebruiken ze Facebook of andere social media om info te verzamelen over het slachtoffer zoals zijn kennissen, vrienden en hobby’s. Zet daarom dus dergelijke informatie niet openbaar. Je kan eenvoudig bij Facebook instellen welke informatie je wel of niet openbaar maakt. Teveel mensen hebben echter al deze info openbaar staan”, waarschuwt Wasylkiewicz. 

Zo kunnen de oplichters ook achter intieme informatie komen, zegt hij. “Stel je hebt een dochter en je noemt haar altijd ‘schatje’ op Facebook. Dan weten ze dat. Als ze dan jouw papa gevonden hebben en ze appen iets als ‘van je schatje’, dan komt dat vertrouwd over. Ze proberen vertrouwen te creëren. Scherm de info gewoon af. Maak het ze niet te makkelijk.”

‘Voer geen actie uit’
“Een andere tip is: als je eenmaal een berichtje krijgt en er wordt gevraagd een actie uit te voeren, zoals het 'snel' overmaken van een bedrag, zoek dan altijd contact met diegene via een ander communicatiekanaal. E-mail, bel of SMS en wacht met de uitvoering van de handeling. Altijd.”

Volgens Wasylkiewicz  gaat het hier echt om organisaties die fraude via WhatsApp uitvoeren. “Het is goed doordacht. Niet zomaar iemand op z’n zolder die zich even verveelt. Het zijn mensen die slachtoffers vragen geld over te maken naar een bankrekening. Dit zijn vaak mensen die zelf onder dwang hun rekeningnummer hebben afgestaan. De aanvallers gebruiken deze mensen om zelf niet direct betrokken te zijn bij de misdaad.” 

De belangrijkste tip volgens Wasylkiewicz? "Wees voorzichtig met alles wat je op sociale media plaatst. Op internet is er bijna geen anonimiteit. Veel is terug te vinden, soms zelfs ook nadat het is verwijderd.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.