Station Breda lijkt magneet voor storingen in treinverkeer, in Bergen op Zoom geen centje pijn

24 juli 2018 om 10:28
nl
Voor de mensen die geregeld Station Breda aandoen, zal het geen nieuws zijn: Op dit station hadden reizigers het afgelopen halfjaar met 231 verstoringen te maken. Alleen bij Station Rotterdam Centraal was het vaker hommeles: 280 keer. Zelfs op de stations Schiphol (170) en Utrecht Centraal (160) lag het treinverkeer minder vaak stil dan in Breda.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

LocalFocus heeft dit becijferd aan de hand van alle bekende treinstoringen. Dat aantal lijkt hoger te zijn dan ProRail vorige week suggereerde, zo stelde het data-analysebureau. De spoorbeheerder meldde dat treinen dit jaar meer dan in het verleden volgens het spoorboekje rijden. "Nog nooit eerder reden de treinen in Nederland zo vaak op tijd", aldus ProRail.

Cijfers van Rijdendetreinen.nl
Dat er toch meer storingen zijn, komt waarschijnlijk doordat er ook meer treinen worden ingezet, stelt LocalFocus. De gegevens waarop de analyse is gebaseerd, komen van Rijdendetreinen.nl. Dit is een site die het aantal treinstoringen verzamelt, zoals die door de Nederlandse Spoorwegen worden gecommuniceerd. Ook storingen op trajecten van andere vervoerders, zoals de Maaslijn van Arriva, worden meegenomen.

In totaal werd er 365.000 minuten aan storingen genoteerd en dat staat gelijk aan 254 volledige dagen waarop treinen niet volgens de normale dienstregeling konden rijden. Dat is overigens niet per se de tijd die reizigers wachtend (en zich ergerend) moesten doorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

Oorzaken van ellende
Terug naar Breda en de andere stations waar het treinverkeer de eerste zes maanden van dit jaar voor korte of lange tijd stil lag. Wat was landelijk gezien in de meeste gevallen de boosdoener? Welnu, bijna achthonderd maal (788 om precies te zijn) was de oorzaak van de stremming defecte treinen. In minuten betekende dat 41.400, al zal de doorsnee reiziger dat veel langer hebben ervaren.

Sein- en wisselstoringen waren met 409 meldingen en omgerekend ruim 43 dagen een goede tweede. Aanrijdingen met een persoon leidden in 124 gevallen tot een ontregeling van het treinverkeer. Het kostte de reizigers 21.200 minuten ofwel vijftien dagen. Iets minder vaak (103 gevallen ofwel 3,4 dagen) leidde de inzet van hulpdiensten tot stremmingen.

'Ga naar Bergen op Zoom'
Breda was dus het meest 'ontregelde' station in onze provincie. In Lage Zwaluwe werd van januari tot en met juni dit jaar 115 keer het sein op rood gezet. In Den Bosch ging het 94 keer mis; in Eindhoven 89 maal en in Tilburg 77.

Wil je verzekerd zijn van een (vrijwel) onbelemmerde treinreis: ga dan naar Bergen op Zoom. Hier lag het treinverkeer in de eerste zes maanden van dit jaar slechts tien keer stil, maar daar komen natuurlijk ook veel minder treinen dan in Breda. 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.