Video

Broodje Jantje nu ook te koop als ijsje, en dat smaakt... heel bijzonder

25 juli 2018 om 20:18
nl
'Fenomenaal', riep prins Constantijn na Koningsdag 2017 in Tilburg al. De zoon van Beatrix had die dag voor de eerste keer in zijn leven een Broodje Jantje verorberd. Het was hem het meest bijgebleven die dag, zei de prins. Koningin Máxima vroeg zelfs om het recept. Nu de mussen van het dak vallen, is het daarom tijd voor het Broodje Jantje-ijsje.
Geschreven door

Woensdagmiddag werden de eerste Broodje Jantje ijsjes verkocht. En het was even wennen. 'Bijzonder' en 'apart' waren de meest gehoorde reacties van de gasten die verkoeling zochten met het hartige ijsje. Ook verslaggever Paul Post nam de proef op de som. "Verrassend en voor een keertje best het proberen waard. Maar ik hoef zo'n ijsje niet iedere dag te eten."

Eenmalig
Dat zal ook niet kunnen, want het Broodje Jantje ijsje is een aardigheidje tussendoor. Eenmalig is er een partij van het speciale ijs gemaakt. Bestemd voor de tropische dagen tijdens de kermis van Tilburg. Daarna is het vooral een leuke herinnering en ode aan het markante, hartige broodje.

Want de broodjes zelf zijn in Tilburg en ver daarbuiten beroemd net als de slogan 'Broodje Jantje in ieder handje'.  Tim Wijdemans, directeur van de Bonheur Horeca Groep, kwam zelf met  het idee voor de ijsvariant.  “Twee jaar geleden at ik in een restaurant een amuse van chocolade waar zout in was verwerkt. Nu zie je dat vaker, maar toen was dat bijzonder. Het zette me aan het denken over de toekomst waarin we naar mijn idee vaker bijzondere combinaties van smaken zouden zien.”

Door andere prioriteiten bleef het idee op de plank liggen tot dit jaar. “Tijdens de warme nachten waarbij ik wakker lag, dacht ik er opnieuw aan.” Hij schakelde de Tilburgse chocolatier Hein Geers in om het concept verder te ontwikkelen. Die experimenteerde drie dagen lang met combinaties van de verschillende ingrediënten.

Uitjes als topping op ijs
“Letterlijk alle onderdelen van het Broodje Jantje hebben we in het ijs verwerkt. Van het brood hebben we croutons gemaakt, de uien worden net zo gebakken als bij het broodje en serveren we als topping. Het vlees wordt fijngemalen en zo in het ijs verwerkt. De typische Jantje-saus is in een ander ijsbolletje verwerkt.”

Het ijsje wordt in een bakje geserveerd. “Bij een hoorntje beginnen mensen bovenaan. Maar het is de bedoeling dat je alle vier de elementen in één hap combineert en alles samen proeft. Het smaakt exact hetzelfde als het broodje, maar dan koud.”

Testpanel
Een testpanel van tien personen proefde het ijsje. “Hein Geers heeft twee versies gemaakt. Je moet natuurlijk testen hoeveel vlees je moet verwerken bijvoorbeeld. Bij de eerste versie kwam hij al redelijk in de buurt, maar het was het net niet. De tweede versie was perfect.”

Zelfs naamgever Jan de Kort, de man die een halve eeuw geleden het populaire broodje bedacht, was enthousiast. “Hij heeft zijn zegen gegeven. Sowieso was het testpanel unaniem. Dat ijsje moest er komen. Als er iemand nee had gezegd, hadden we het niet gedaan.”

Het bijzondere ijsje is te koop in Tilburg bij de snackbar en bij de chocolatier. Het gaat om een limited edition van 750 stuks. “Maar als het een doorslaand succes is, maken we het misschien volgend jaar weer.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.