Tientallen boeren claimen schade door aanhoudende droogte bij verzekeraar

24 juli 2018 om 17:06
nl
Enkele tientallen boeren uit Zuidoost-Brabant hebben droogteschade geclaimd bij de Vereinigte Hagel. Het gaat om telers van gewassen, die hopen op grond van de zogeheten brede weersverzekering in aanmerking te komen voor een uitkering. Dat kan wanneer op hun perceel 250 millimeter minder neerslag is gevallen dan gebruikelijk.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het KNMI is hierbij leidend. Door de aanhoudende droogte loopt de oogst van aardappelen, maïs, suikerbieten en uien gevaar.

De verzekering dekt maximaal zeventig procent van de schade. Volgens Jan Schreuder, woordvoerder van de verzekeraar, zullen de uit te keren bedragen voor zijn maatschappij in de papieren lopen. Hij kon nog geen exacte cijfers geven. Wel gaat het om meer meldingen dan vorig jaar. Gezien de aanhoudende droogte rekent Vereinigte Hagel ook op schademeldingen uit West-Brabant.

'Eénmaal melden'
De schade, of beter het neerslagtekort, hoeft slechts éénmaal gemeld te worden. “Onze experts gaan dan schade vaststellen en ze blijven daarna de situatie bij hun cliënten volgen”, aldus Schreuder.

De brede weersverzekering telt een paar duizend polishouders. “Het is een coöperatieve verzekering, waarbij telers dus telers ondersteunen.” Die verzekering is in 2010 opgezet door de overheid samen met de landbouwsector en verzekeraars. Op deze manier kunnen gedupeerden van extreme weersomstandigheden (deels) schadeloos worden gesteld.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.