Video

Heet? In een glazen kas is het pas heet, daarom werken ze in Made met een tropenrooster

24 juli 2018 om 14:10
nl
Met dit warme weer is het niet overal even aangenaam om te werken, denk bijvoorbeeld aan de kassen in onze provincie. Broeierig warm, maar het werk moet gewoon doorgaan. Bij de paprikateler in Made beginnen ze daarom een uurtje eerder.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Zes uur in plaats van zeven uur. Als het werk het toelaat stoppen ze om drie uur 's middags of zelfs nog eerder. "Op een gegeven moment is het niet leuk meer voor de mensen", vertelt paprikateler Wim van der Lans. 'Wil je dat mensen de volgende dag ook komen, dan moet je gewoon op tijd stoppen. Iedereen heeft zijn rust nodig."

Luchtvochtigheid
Bij Van der Lans telen ze zoete puntpaprika's. In Made staan zo'n 65 duizend planten. In de kas wordt het maximaal één graad warmer dan de buitentemperatuur, maar door de plant is de luchtvochtigheid hoog en dat maakt het lastig voor de medewerkers: "De planten staan te verdampen, ze staan eigenlijk te zweten. Daardoor loopt de luchtvochtigheid op. Hoe lager die is, hoe makkelijker wij kunnen zweten."

Wachten op privacy instellingen...

De paprika zelf heeft ook te lijden onder de hoge temperatuur. Sommige paprika's vertonen bruine puntjes en kunnen daardoor niet meer verkocht worden. "Hij kan de verdamping niet bijhouden. De koele nachten zijn belangrijker dan de warme dagen. Alleen de nachttemperaturen zie je nu oplopen en daar kan de paprikaplanten niet zo goed tegen. In de nacht heeft hij rust nodig en moet hij afkoelen."

Schade
Komende dagen houden ze in Made vast aan het tropenrooster. Extra vroeg beginnen, maar ook extra vroeg klaar. Komende dagen wordt het nog warmer en kan de temperatuur boven de 35 graden uitkomen. Volgende week zal pas duidelijk zijn of dat nog schade aan de plant zal toebrengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.