Video

Giraffen kijken nieuwsgierig naar intelligente zonneauto in de Beekse Bergen

24 juli 2018 om 16:29
nl
Een intelligente zonneauto met een radar die niet alleen wegen en auto's herkent, maar ook dieren op de weg. Waar kan dit systeem voor de nieuwe Nuna9S nou beter getest worden dan in Safaripark de Beekse Bergen?
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

In augustus vertrekt het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft naar Zuid-Afrika. Daar neemt het in september deel aan de Sasol Solar Challenge voor zonneauto's. 

Het herkennen van auto's, motorrijders en hellingen is al uitgebreid getest op een van de voorgaande Nuna's. Zo kan de zonnewagen zich aanpassen aan verschillende omstandigheden waar ze in Zuid-Afrika mee te maken kunnen krijgen. Het zit er dik in in dat je opeens wilde dieren tegenkomt. Hoe de radar daarop reageert is nog de vraag. In Safaripark de Beekse Bergen is daarom dinsdag de laatste check. Tussen de giraffen.

Geslaagde rit
Als alles goed gaat kan de radar, het laatste en belangrijkste onderdeel van de Nuna9S, worden ingebouwd. Zo kan de auto zo veilig en duurzaam mogelijk de weg op en de afstand van ruim 4500 km afleggen van Pretoria naar Stellenbosch. 

De studenten zijn tevreden over de test. "Het ging echt super goed", zegt studente Pauline Overes. "Ons nieuwe slimme systeem kan de dieren detecteren via de radar in de neus. Het is mooi om te zien dat de auto reageerde en het systeem dus werkt. Zo kunnen we energiezuinig gaan racen in Afrika", aldus de Eindhovense.

De giraffen leken leken een beetje te moeten wennen aan de aparte verschijning vertelt Pauline Overes: "Ik merkte dat de giraffen het geluid van een elektromotor niet kennen. En al helemaal niet die van onze zonneauto met een wat hoger geluid. Als ik gas gaf schrokken ze wel even." Als de auto vervolgens weer stil stond, liepen de dieren richting de auto om er vervolgens nieuwsgierig te blijven staan en wat rond te kijken. 

Naast de techniek zijn ook andere factoren van belang om de race tot een goed einde te brengen. In de cabine van de auto kan het bijvoorbeeld erg heet worden: "In Zuid-Afrika kan het wel tot 55 graden worden daarbinnen. En dan heb ik ook nog een coureurspak aan." 

Gelukkig zijn de studenten daar goed op voorbereid. "We hebben wel eens met het hele team in de sauna sudoko's gemaakt zodat we weten hoe het is om je in de hitte te moeten concentreren". De grootste zorg lijkt concurrent Japan. Dat is het enige team dat ooit de Nederlanders heeft weten te verslaan. Ondanks dat heeft Pauline er het volste vertrouwen in: "We willen Nederland trots maken en met die nieuwe technieken komt dat vast goed." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.