Video

De 100 jaar oude cakewalk in Tilburg en de stoomcarrousel van de Efteling waren ooit één attractie

24 juli 2018 om 16:54
nl
Op de Tilburgse kermis, op het Besterdplein, staat een attractie met een wel heel bijzonder verhaal. Tot in de jaren vijftig vormde deze 100 jaar oude cakewalk samen met een stoomcarrousel één attractie. Maar de eigenaar splitste de boel op en verkocht de stoomcarrousel aan de Efteling en trok verder met de cakewalk.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De stoomcarrousel draait sinds de jaren vijftig trouw zijn rondjes in De Efteling. De cakewalk is al 100 jaar in het bezit van dezelfde familie en doet nog steeds dienst op de kermis. 

Chris Reemer, inmiddels de derde generatie die met deze cakewalk rondtrekt, wijst binnen op een informatiebord waarop de geschiedenis staat van de historische cakewalk. “Hier op deze foto, genomen in het begin van de jaren vijftig, zie je links de stoomcarrousel staan en rechts deze cakewalk. Onderling waren ze met elkaar verbonden en vormden ze één grote attractie."

Voor hoeveel geld opa de stoomcarrousel aan de Efteling heeft verkocht weet Chris niet. “Nou, niet zoveel hoor”, zegt hij lachend.

Feest in 2019
Wat achterbleef was een echte cakewalk die inmiddels een eeuw oud is en waarmee de familie volgend jaar ook voor de 100e keer op de kermis van onder meer Etten-Leur staat. 

“Ja, da’s toch wel uniek’, zegt Chris. “Een attractie die al een eeuw in dezelfde familie is en in 2019 voor de 100e keer op de kermis staat.” Chris Reemer is de derde generatie van deze kermisfamilie uit Bergen op Zoom. “Maar, mijn zoon gaat waarschijnlijk ook wel door en dan is hij de vierde generatie.”

Oudje kan nog goed mee
In de cakewalk zijn nog steeds originele onderdelen te vinden. En de gevolgen van de inslag van een granaat in de Tweede Wereldoorlog zijn ook nog steeds zichtbaar. “We houden hem heel erg goed bij, dus hij kan nog wel honderd jaar mee.”

Waar de naam cakewalk vandaan komt
De herkomst van de naam ‘cakewalk’ zou zeker in het huidige tijdsgewricht de wenkbrauwen doen fronsen en heftige protesten los maken. Uit onderzoek blijkt dat de naam cakewalk uit Amerika komt, daar kregen negers als ze een raar dansje deden een cake. Vandaar de naam cakewalk, want in een cakewalk kan je bijna niet normaal lopen. Dat is de verklaring.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.