Video

Laatste restanten van verminkte lichaam Ximena Knol begraven: 'We hebben haar nu terug'

24 juli 2018 om 17:57
nl
De laatste lichaamsdelen van de overleden Ximena Knol (19) uit Uden zijn dinsdagmiddag in haar graf bijgezet. In februari pleegde Ximena zelfmoord door gebruik van een omstreden poeder. Het Openbaar Ministerie deed een vergaand onderzoek waarbij het lichaam onnodig werd verminkt. Afgelopen donderdag werden de laatste restanten vrijgegeven. "Voor ons voelde het alsof we haar voor de tweede keer moesten begraven", vertelt vader Randy.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Na het vergaande onderzoek ging het Openbaar Ministerie diep door het stof en gaf het toe dat er fouten zijn gemaakt. Door een misverstand binnen de organisatie werd ten onrechte opdracht gegeven tot een gerechtelijke sectie, terwijl de doodsoorzaak ook op een veel minder ingrijpende manier vastgesteld had kunnen worden. 

Onverteerbaar
Met het uitgebreide onderzoek wilde het OM aantonen dat Ximena daadwerkelijk door gebruik van het poeder om het leven is gekomen, maar voor de ouders was het handelen van het OM onverteerbaar. "Het verlies van onze dochter is hiermee vele malen zwaarder gemaakt", liet vader Randy in juli aan Omroep Brabant weten. 

Toen de ouders hun dochter drie dagen na haar dood in het mortuarium zagen, waren ze geschrokken. "Ze was vies en zwaar verminkt. Volledig onherkenbaar lag ze daar. Haar mooie lange haren vies en vuil onder haar hoofd gevouwen."

Kleinere kist
Bij de tweede begrafenis dinsdag waren alleen de ouders van Ximena aanwezig. Voor de rest van de familie was het emotioneel te zwaar. Uitvaartondernemer Van Dijk uit Mill liet voor de gelegenheid een kleinere kist maken, een replica van de grotere kist waarin Ximena ligt. De kleinere kist is bovenop de grotere kist gelegd, nadat de gemeente Uden toestemming gaf om het graf te heropenen. De bijzetting is betaald door het Openbaar Ministerie.

Voor de ouders was de bijzetting een belangrijk moment. "We zijn blij dat we Ximena nu helemaal terug hebben." Randy heeft wel een schadevergoeding van het OM geëist. Hij wil het geld gebruiken voor een nog op te richten stichting genaamd Ximena's Vlinder, een stichting die zelfdoding onder jongeren wil voorkomen.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0900-0113.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.