Politie Breda zet 'groene en rode voetjes' in tegen inbraak-stijging tijdens zomervakantie

24 juli 2018 om 21:59
nl
Het warme weer nodigt uit om de ramen en eventueel de deuren lekker tegenover elkaar open te zetten. En dan is het ook nog de vakantieperiode, zodat sommige huizen enkele weken niet bewoond zijn. Dat valt het inbrekersgilde natuurlijk ook op. Op diverse plaatsen, zoals de Bredase wijken Princenhage en Heilaar, is er de afgelopen tijd meer dan anders ingebroken. Daarom gingen de gemeente en de politie daar dinsdagavond op inspectie.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Niet zozeer om boeven te vangen, maar om de bewoners te attenderen om preventieve maatregelen tegen inbraak te nemen. Hier en daar stond een achterdeur of een raam open en enkele huizen waren wel erg zichtbaar tijdelijk niet bewoond. Zij kregen een 'rood voetje'. Een kaart met adviezen en de waarschuwing dat er bij hun huis nog wel wat te verbeteren valt. Degene die het wel goed voor elkaar hebben kregen een 'groen voetje'.

Inbraakstijging als trend
Chris Aarts is coördinator buurtpreventie en liep ook mee tijdens het rondje door Heilaar. "Helaas hebben we hier de afgelopen weken nogal wat inbraken gehad. Als we zien dat dat een trend lijkt te worden, dan ondernemen wij samen met de politieactie. Om de mensen te attenderen dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid hebben."

Geel voetje?
Buurtbewoner Luc heeft, naar eigen zeggen recht op een 'geel voetje'. De beveiliging rond zijn huis is prima in orde. Maar van zijn auto, die voor de deur staat, zijn beide ramen open. Niet zo slim toch?

"Tsja. Dat heb ik even een uurtje gedaan omdat het anders door de hitte niet te harden is in mijn auto. Maar inderdaad goed dat ik daar op geattendeerd word. Maar voor de rest doe ik mijn huis altijd op slot en de ramen dicht als ik weg ga en pas ik natuurlijk een beetje op met kostbare spullen in het zicht."

Lakser door de warmte
Uiteraard is wijkagent Leon van der Velden ook van de partij. "Met het warme weer worden de mensen toch wat onvoorzichtiger en dan zijn er gelegenheidsdieven die daar toch misbruik van maken. Die gaan de wijk in en kijken waar ramen of deuren open staan. Daar proberen we nu de wijkbewoners voor te waarschuwen. Want sommigen zijn door het warme weer nu toch wat lakser."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.