Prachtig uitzicht en een toplocatie: welke slechtvalk zoekt nog een optrekje?

25 juli 2018 om 13:14
nl
Met uitzicht over een prachtig natuurgebied en een goede verbinding met verschillende aanvliegroutes is het dé toplocatie voor een slechtvalk. Dit nestkast staat op het dak van een vrieshuis in Zundert, en het mooiste is, het is nog vrij!
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

De nestkast is er neergezet omdat een slechtvalk meer dan welkom is. Bij Ardo hebben ze namelijk ontzettend veel last van kauwen en duiven. Die vervuilen de verse spinazie en andere bladgroenten die bij het bedrijf binnenkomen om verwerkt te worden voor consumptie. “Dat willen we niet hebben”, zegt Pascal Surewaard. “Wij willen een mooi product maken en daar kunnen we die kauwen en duiven niet bij gebruiken."

Wachten op privacy instellingen...



Met de hulp van de slechtvalk hoopt het bedrijf de overlast van de gulzigaards een halt toe te roepen. Ze hebben al van alles geprobeerd om de duiven en kauwen weg te jagen. Maar de vogelverschrikkers, nepvogels en zelfs vliegers hielpen niet. Het naburige vogelrevalidatiecentrum bracht Ardo op het idee om een nestkast te plaatsen voor slechtvalken.

“Mijn oom is vrijwilliger bij het centrum. Hij vertelde dat ons koelhuis wel een hele mooie locatie zou zijn voor een slechtvalk. Zo zijn we op het idee gekomen”, legt Surewaard uit. Annemarie Brosens van het opvangcentrum is blij met de samenwerking. “Op dit moment zit in de omgeving geen slechtvalk. Bovendien zou het een aanvulling zijn op de biodiversiteit in het gebied. En slechtvalken zijn dol op duiven.”

Wachten op privacy instellingen...



De omstandigheden op het dak van het vrieshuis zijn ideaal voor de roofvogels om er zich te nestelen: veel ruimte, een vrije aanvliegroute en veel privacy. Het wachten is nu op de eerste slechtvalk die zich meldt. Bij Ardo kunnen ze amper wachten totdat deze ultieme vogelverschrikker aan de slag gaat.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.