Video

37,6 graden gemeten, nooit eerder was Brabant zo heet

26 juli 2018 om 11:41
nl
Het oude Brabantse warmterecord van 36,9 graden is aan flarden. We zijn er donderdagmiddag ruimschoots overheen gegaan. Bij het weerstation van Gilze-Rijzen werd rond kwart voor vier 's middags een temperatuur van 37,6 graden gemeten.
Geschreven door

Het was nog nooit eerder zo heet in de provincie sinds het wordt bijgehouden. Dit wordt bij de verschillende weerstations in Brabant sinds 1951 gedaan. We waren voor ongeveer een half uur ook even de heetste provincie. Maar in het Limburgse Arcen werd uiteindelijk een temperatuur van 38,2 graden gemeten.

Oude record
Het vorige record van 36,9 graden was nog niet eens zo erg oud. Het kwik van de thermometer tikte deze temperatuur op 2 juli 2015 aan in Volkel. Daar is het donderdag overigens niet warmer dan toen. In Volkel is het momenteel 36,6 graden.

 

Wachten op privacy instellingen...

Het is nu dus al warmer dan ooit gemeten in Brabant, maar vrijdag wordt het waarschijnlijk nog heter. "De modellen geven al meerdere dagen boven de 38 graden aan", vertelt Margot van Meteogroup. De berekeningen voor de Brabantse meetstations in Woensdrecht, Gilze, Volkel en Eindhoven laten alle vier de hoge temperaturen zien. "De verwachting is daarom ook dat we vrijdag in de hele provincie boven de 38 graden gaan." Daarmee worden we, zoals het er nu naar uitziet, de warmste provincie van het land.

LEES OOK: KNMI: derde dag op rij boven de dertig graden, hittegolf een feit

 

 

Onweersgebied
Het zijn verwachtingen. Honderd procent zeker is het nog niet. "Dat komt omdat er vannacht boven België een onweersgebied is ontstaan. Daardoor viel er regen in delen van West-Brabant en liep dat gedeelte van het land zonuren mis." En dat scheelt dus al snel een paar graden. 

De vraag is nu hoe ver we vrijdag over het nieuwe record heen gaan. Gaan we dan zelfs het Nederlandse record van 38.6 uit 1944 verbreken?

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!