Video

Een neppistool, verboden voedsel... een dagje mee met de douane op Eindhoven Airport

25 juli 2018 om 17:30
nl
"De hond sloeg aan op uw koffer, dat is de reden dat u eruit bent gehaald. We gaan uw koffer nu openen." Peter Langendonk van de douane op Eindhoven Airport ritst gedecideerd de bagage open van een reiziger die net uit Turkije terug is gekomen. En het is raak: tussen een duikbril, slippers en kleding vindt hij een speelgoedpistool. "Dit mag niet."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Omroep Brabant liep woensdag mee met de douane die in deze vakantietijd topdrukte beleeft. Twee honden zijn volop in de weer om de koffers te controleren: een geldhond en een hond voor verdovende middelen. "Ze staan op scherp", zegt Harry. Hij laat hond Rocky, gespecialiseerd in het zoeken naar verdovende middelen, over de band lopen. "Ik hoop dat hij er wat uit pikt."

Wachten op privacy instellingen...

Vrieskist etenswaren
Het speelgoedpistool vormt geen uitzondering; er worden vaker nepwapens gevonden. Net als grote hoeveelheden aan sloffen sigaretten, veel cashgeld en verdovende middelen. Maar ook etenswaren zoals zuivel, fruit en groenten die van buiten de EU worden mee gebracht, neemt de douane in beslag omdat ze mogelijk ziektes kunnen verspreiden. De vrieskist waarin de etenswaren worden bewaard, moet zelfs wekelijks worden geleegd.

Deze ochtend slaat Rocky meerdere keren aan na het besnuffelen van koffers. Hij gaat dan niet hard blaffen, grommen of springen. Maar hij staart naar de koffer en gaat erbij zitten. "Hij bevriest als het ware", zegt Harry. "Dan weten wij dat we de koffer verder moeten onderzoeken." Als er daadwerkelijk iets in zit wat niet mag, krijgt Rocky een beloning. 

Drugs gerookt
Zo 'bevriest' Rocky bij een koffer van een man. Er zit geen drugs of andere verboden producten in, maar de man geeft onmiddellijk toe de avond ervoor wat drugs te hebben gerookt. "Dan zitten er drugsresten aan zijn handen terwijl hij zijn spullen inpakt. Zo kan de koffer ernaar gaan ruiken", verklaart Harry. "Rocky zat dus niet verkeerd, ondanks dat er niks gevonden werd."

De reiziger die terugkwam uit Turkije heeft inmiddels enkele uren bij de douane doorgebracht. Zijn speelgoedpistool is in beslag genomen. Maar daarmee is de kous nog niet af: hij kan een fikse boete verwachten. Niet onterecht, vindt Peter Langendonk van de douane: "Als je iemand tegenkomt in het donker en die ziet dit wapen, dan kunnen mensen ervan uitgaan dat het een echt wapen is. Het is echt niet zo slim geweest om dit mee te nemen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.