Video

ProRail wil tunnel onder omstreden spoorwegovergang in de Orthen in Den Bosch

25 juli 2018 om 17:50
nl
Spoorbeheerder ProRail wil een tunnel onder de spoorovergang in de Orthen in Den Bosch, voor zowel fietsers als auto's. De situatie is al jarenlang omstreden. Regelmatig gingen fietsers onderuit op de overgang omdat hun wiel in het spoor bleef steken. ProRail wil zo snel mogelijk met buurtbewoners en gemeente om tafel om te praten over een definitieve oplossing.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De gemeente maakte vorige week een tijdelijke oplossing. Het fietspad loopt nu minder schuin over het spoor. En de overgang is geblokkeerd voor auto's. Maar daarop kwam felle kritiek op uit de buurt. Ze vinden de situatie nu helemaal niet veiliger.

Sommige buurtbewoners nemen het heft in eigen handen. Moeder en dochter Hetty en Melissa Reuser bedachten zelf een oplossing. Op hun tekening zie je dat de spoorlijn hetzelfde lopen. "Fietsers gaan met een bochtje verder naar rechts, dan kunnen ze recht over de spoorlijn heen", legt Hetty uit.

Het buurtcomité heeft een ingenieursbureau in de arm genomen. Ze willen een overgang die volledig haaks op het spoor staat en ook voor auto's toegankelijk is.

Reactie gemeente
De gemeente laat weten dat de huidige oplossing de veiligheid in het fietsverkeer moet verbeteren voor de korte termijn. Daarom is de overgang gesloten voor auto's. "Afgesproken is dat de gemeente samen met bewoners en ProRail een structurele oplossing voor alle verkeer gaat uitwerken en deze oplossing zal presenteren aan bewoners en ProRail", staat in een verklaring.

Wat ProRail betreft, wordt het dus een tunnel.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.