De zeldzame Beekprik moet gered worden, en daarvoor wordt alles op alles gezet - Omroep Brabant

De zeldzame Beekprik moet gered worden, en daarvoor wordt alles op alles gezet

25 juli 2018 om 19:59
nl
Het is alle zeilen bijzetten om de zeldzame vissen in de Brabantse wateren te redden. Waterschap De Dommel heeft het er maar druk mee. Al vijf dagen lang wordt er grondwater in beek De Reusel gepompt. Allemaal om de zeldzame Beekprik te redden.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Op een aantal belangrijke plekken viel de rivier afgelopen weekend droog. Maar nu wordt er dagelijks zo’n duizend kuub water ingepompt. Het bijna prehistorische visje wordt namelijk met uitsterven bedreigd. “Deze vis leeft zes of zeven jaar als larve en daarna ongeveer een jaar als vis. Hij plant zich voort en gaat daarna dood. Als de beek opdroogt, zijn alle larven dood en sterft de hele populatie uit”, vertelt watergraaf Peter Glas.

Overal in het veld
De grondwaterputten zijn eigenlijk bestemd voor landbouw. Maar met deze extreme droogte kan het even niet anders: de vissen moeten beschermd worden. “Onze mensen zijn overal in het veld. Zeldzame vissen die bijna dood zijn worden gevangen en uitgezet in andere wateren en beken. Maar kleinere visjes, schelpen en krabbetjes gaan dood. Je kan niet alle dieren redden”, verzucht Glas.

Voorlopig houdt het waterschap de beken en rivieren nog wel even in de gaten. Zolang het zo droog blijft, wordt er grondwater bijgepompt.  

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.