35 graden en de strooiwagen gaat op pad... Den Bosch strooit zout om het asfalt af te koelen

26 juli 2018 om 09:22
nl
Ondanks de hoge temperaturen kun je donderdag in Den Bosch zomaar strooiwagens tegenkomen. Met temperaturen zoals we die nu hebben, vervormt het asfalt. Zout strooien helpt hiertegen. Het zorgt ervoor dat het asfalt afkoelt en minder plakkerig wordt. Reden voor de gemeente om een strooiwagen op pad te sturen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het is volgens Frank Proveniers, coördinator gladheidsbestrijding van de gemeente Den Bosch, niet voor het eerst dat een strooiwagen hartje zomer op pad gaat. Ook een paar jaar geleden gebeurde dat volgens hem al.

Samen met zijn collega Martin, specialist asfalt van de gemeente, heeft Frank de afgelopen dagen het asfalt in Den Bosch goed in de gaten gehouden. En woensdag besloten ze al op bepaalde plekken te gaan strooien. Er zijn wel twee meetpunten in de stad waar de temperatuur van het asfalt wordt gemeten. Maar die temperaturen zijn volgens Frank niet doorslaggevend. "We bekijken het optisch", legt hij uit. "Daar waar het asfalt vervormt, gaan we aan de slag."

Eén strooiwagen
Volgens Frank is er één strooiwagen op pad in de stad. Dat is volgens hem voldoende. "Mocht er behoefte zijn aan meer capaciteit dan kunnen we meer wagens laten rijden. Maar ik verwacht niet dat dat nodig is", geeft hij aan. 

Wachten op privacy instellingen...

De afgelopen dagen was het normaal gezien ‘winterse tafereel’ al te zien buiten onze provincie. Bijvoorbeeld in Groningen, Hoorn en Geldermalsen. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zo het asfalt. Ook onttrekt het strooizout vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

De gemeente Arnhem houdt de temperatuur van het wegdek in de gaten met sensoren. Dinsdag aan het eind van de middag was het her en der op het wegdek warmer dan vijftig graden. Dat is voor de gemeente het moment om te gaan strooien, liet een woordvoerder toen weten.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.