Bijzonder: voor het eerst is er een okapi geboren in safaripark Beekse Bergen

26 juli 2018 om 10:59
Safaripark Beekse Bergen is trots op okapi Zaïre. (Foto: Beekse Bergen)
Safaripark Beekse Bergen is trots op okapi Zaïre. (Foto: Beekse Bergen)
In safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is voor het eerst een okapi geboren. Moeder Abeni en dochter Zaïre maken het goed. De geboorte van de okapi is volgens medewerkers van het safaripark 'ontzettend bijzonder', want okapi's komen zowel in de natuur als in dierenparken in Europa weinig voor.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

"De pasgeboren okapi zal voorlopig nog in de kraamstal van Beekse Bergen blijven", laat een woordvoerder van de Beekse Bergen weten. "Moeder Abeni heeft daar een nest voor haar jong gemaakt." Bezoekers kunnen het dier wel bekijken, via een beeldscherm in het binnenverblijf. "Maar het zal nog even duren voordat Zaïre haar nest zal verlaten en zelfstandig naar buiten zal gaan." 

Bosgiraffes
Okapi's komen in de natuur alleen voor in het oerwoud in het noorden van Congo. De dieren worden bedreigd in hun voortbestaan door stropers en het verdwijnen van hun leefgebied. Ook in dierenparken zijn okapi's zeldzame bewoners. Er verblijven nu slechts 72 okapi's in Europese dierenparken. 

Okapi's worden ook wel bosgiraffes genoemd. Net als giraffen hebben okapi's een lange nek en staan ze hoog op hun poten. Toch zijn er ook verschillen. Op de poten en achterwerk hebben okapi's, net als een zebra's, witte strepen. Deze zijn bij ieder dier uniek en kun je vergelijken met een vingerafdruk.

Wachten op privacy instellingen...