'Temperaturen van 35 graden en hoger gaan we steeds vaker meemaken'

26 juli 2018 om 19:17
Weerman Jordi Bloem beantwoordt al jouw vragen over het weer
Weerman Jordi Bloem beantwoordt al jouw vragen over het weer
Het houdt ons al weken bezig en iedereen heeft er een mening over: de hitte, gecombineerd met droogte. De een vindt het heerlijk, de ander kan niet wachten op een verkoelende plensbui. Hoe het ook zij: we zullen er aan moeten wennen, want dit soort temperaturen zullen steeds vaker voorkomen. Dat zei weerman Jordi Bloem tijdens een live Q&A-sessie met Omroep Brabant.
Geschreven door

De hittegolf werd donderdagochtend officieel. In Gilze-Rijen werd een recordtemperatuur van 37,6 graden gemeten. In Eindhoven werd het aan de grond zelfs 40 graden. "Extreme temperaturen voor Nederland. Dit weer is normaal in Zuid-Spanje", aldus Bloem. 

Hitte houdt nog even aan
De verwachting is dat de hitte nog tot en met zaterdagnacht aanhoudt. Vrijdag wordt het zelfs nog iets warmer. Bloem: "Dan gaan we over de 37.6 graden als maximumtemperatuur heen. De top kan op 38 graden uitkomen. Ik gok vooral in West- en Midden-Brabant." Daarna wordt het iets koeler. Maar met 25 tot 30 graden zeker geen weer om de dikke truien uit de kast te halen. En ook de droogte is volgens de weerman voorlopig nog niet voorbij, hoewel er wel wat kleine onweersbuien worden voorspeld. 

De huidige periode van droogte is volgens Bloem vooral te wijten aan een noordenwind die lange tijd heeft gewaaid.  "Daardoor is koele en droge wind naar Nederland gekomen. Onweersbuien hebben juist warme vochtige lucht nodig." Inmiddels komt de wind uit het zuiden, wat de extreme warmte verklaart. Bloem: "Na zaterdag verwacht ik een aantal onweersbuien en dus ook wat verkoeling." 

Opwarming
Door de opwarming van de aarde moeten we er volgens Bloem rekening mee houden dat dit soort hittegolven vaker voor gaan komen. "Temperaturen van 35 graden en hoger gaan we steeds vaker meemaken." 

Twijfels over de oorzaak van de opwarmende aarde heeft bloem niet: "Als meteoroloog kan ik er niet omheen dat de mens verantwoordelijkheid is voor de opwarming van de aarde. We zien sinds een aantal decennia een plotselinge opgaande lijn van de temperaturen." 

Branden
De hitte en droogte zorgen in de hele provincie voor problemen. Op verschillende plekken braken bijvoorbeeld al grote natuurbranden uit. Maar er wordt ook van genoten. Mensen hebben volop zwembadpret en wijnboeren hebben vooralsnog veel baat bij het droge weer. 

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...