Trotse Adrie van der Poel vooral blij als zoons Mathieu en David 'zonder kleerscheuren' finishen

26 juli 2018 om 21:22
nl
Mathieu van der Poel heeft dit jaar al drie keer een Nederlands kampioenschap gewonnen. Op de weg, in het veld en op de mountainbike was hij de beste van Nederland. Vader Adrie is trots op de prestaties van zijn zoon, maar de voormalig wielrenner is vooral blij als hij en zijn broer David zonder problemen over de finish komen.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Vader Adrie was erbij in Apeldoorn toen Mathieu na de nationale titel op de weg en in het veldrijden ook op de mountainbike de beste was. 

Van der Poel werd bij het NK Mountainbike vooraf aangewezen als favoriet. “Maar dat is geen garantie natuurlijk. Je moet het altijd nog maar laten zien. Het was een heel specifiek parcours, door het weer was het erg droog en stoffig. Erg verraderlijk. Het was ruim anderhalf uur opletten.”

Waar Van der Poel in het veldrijden het hele jaar de baas was, is dat op de mountainbike wel anders. “Het was zijn eerste wedstrijd in Nederland”, legt zijn vader uit. “En het is hier heel anders dan bij een internationale wedstrijd. In de internationale wedstrijden rijd je veel meer bergop, zijn er technische afdalingen en grote drops. Dat is niet te vergelijken met Nederland.”

Trots en opgelucht
Naast Mathieu reed ook zijn broer David mee bij het NK mountainbike, terwijl ze ook samen actief zijn in het veldrijden. Vader Adrie was – zoals hij eigenlijk altijd is – vooral blij dat ze allebei weer heel over de finish kwamen. “Als renner heb ik dat nooit zo ervaren, maar als je kinderen fietsen is dat anders. Ik ben daar ook voor gewaarschuwd. Ik ben blij dat ze goed fietsen, maar het is vooral fijn als ze zonder echte kleerscheuren over de finish komen.”

De winnaar van het NK ging nog wel een keer onderuit, achteraf bleek het mee te vallen. “Dat heeft te maken met concentratieverlies. Hij is dan even minder scherp, omdat de voorsprong groot is, dan kan zoiets gebeuren.”

Mathieu en David
De familie Van der Poel pakt overwinning na overwinning, maar het is vooral Mathieu die mag juichen. “Ik zie dat niet als een groot probleem”, zegt vader Adrie, die bij het veldrijden in de materiaalpost van David staat. “Dat is eigenlijk al zolang hij fietst. Maar we geven ze als ouders allebei de aandacht die ze verdienen.”

Bovendien is een overwinning niet altijd de meest knappe prestatie, geeft de voormalig Nederlands kampioen aan. “Soms is een vierde plaats zelf knapper dan een overwinning.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post van David van der Poel.

Wachten op privacy instellingen...

 

Veelvraat
De kampioen op de weg, in het veldrijden en op de mountainbike krijgt vaak de vraag wanneer hij gaat kiezen voor één discipline. Van zijn vader hoeft hij dat nog niet te doen. “Die variatie is goed voor hem. Op zijn tijd andere mensen om hem heen. Dat spreekt hem geweldig aan.”

Toch gaat er volgend jaar iets veranderen. “Voorlopig blijft hij nog wel de drie disciplines doen, alle sponsoren zien dat ook zitten. En het doel is om op de Olympische Spelen van 2020 mee te doen op de mountainbike. Het is natuurlijk kijken hoe dat uitpakt. Volgend jaar gaat hij in ieder geval op de weg wel een zwaarder programma rijden. Hij gaat niet meer rijden, maar andere en zwaardere koersen.”

Van der Poel, veelvraat in de wielersport, hoopt voorlopig dus nog op drie verschillende disciplines wedstrijden te winnen. “Maar het is niet dat hij enorm veel wedstrijden rijdt. Als je op een heel jaar kijkt, dan valt het aantal koersdagen nog wel mee. Dat is echt niet gigantisch. Hij neemt niet teveel hooi op zijn vork. Voorlopig kan hij het heel goed combineren en geniet hij daar van. Dat is mooi!”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.