Caviakiller Sander D. boekt 'enige vooruitgang', maar zijn tbs wordt toch met twee jaar verlengd - Omroep Brabant

Caviakiller Sander D. boekt 'enige vooruitgang', maar zijn tbs wordt toch met twee jaar verlengd

27 juli 2018 om 10:29
nl
De rechter in Breda heeft de tbs van de Wouwse 'caviakiller' Sander D. donderdag met twee jaar verlengd. Dit gebeurde op advies van de tbs-instelling.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De 36-jarige man kwam in 2003 in het nieuws na de ontvoering van meer dan honderd cavia's bij kinderboerderijen in Bergen op Zoom, Steenbergen en zijn toenmalige woonplaats Roosendaal. Hij nam de knaagdiertjes mee, deed er experimenten mee en doodde ze in de magnetron. Omdat de vrees bestond dat hij ook mensen wat zou aandoen, werd hij opgenomen in een tbs-kliniek.  Daar probeerde hij een bom in elkaar te knutselen en zichzelf en zijn therapeut op te blazen.  

'Positieve ontwikkelingen'
In 2012 leek hij weer op de goede weg en kwam D. vrij, maar hij ging toch weer de mist in. Uit het ziekenhuis in Roosendaal stal hij rubber handschoenen en plastic riempjes. Toen een beveiliger hem achterna kwam, schoot hij in de lucht met een pistool. Dat was de opmaat voor zijn tweede tbs. 

De advocaat van D. betoogde voor de rechter dat zijn cliënt inmiddels 'positieve ontwikkelingen' doormaakt, meedoet aan alle aangeboden activiteiten en open staat voor therapie. Van de problemen die zich voordeden in de vorige klinieken is geen sprake meer geweest. Ook de rechter ziet 'voorzichtig enige verbetering', maar benadrukt dat het gevaar 'niet tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht'.  Daarom wordt de tbs-maatregel verlengd. 

'D.  is niet veranderd'
Daarmee volgt de rechter het advies van de tbs-kliniek, die ook benadrukt dat 'de progressie niet betekent dat D. is veranderd'. "Hij vertoont berekenend gedrag en blijft geneigd de grenzen op te zoeken. Therapeutische interventies hebben geen aandeel gehad in de ontwikkeling, omdat hij beweert dat hij 'alles al gedaan heeft' op het gebied van behandeling en hij deze systematisch weigerde." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.