Gaat er niks boven Groningen? Eindhoven voorlopig wel! - Omroep Brabant

Gaat er niks boven Groningen? Eindhoven voorlopig wel!

27 juli 2018 om 14:54
nl
De Tour de France spannend? De vraag of Eindhoven de vijfde stad van Nederland blijft. Dat is pas spannend. Die positie wordt bedreigd, maar er gloort hoop.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Eindhoven wordt bedreigd door de stad Groningen, die per 1 januari 2019 fuseert met Haren. Het scorebord in het noorden schiet dan in één keer omhoog naar 229.431 inwoners. De prognose voor Eindhoven op dat moment is 229.126. Een verschil van slechts 305 mensen, maar het maakt net het verschil tussen wel of niet de grootste van de rest van het land, gerekend vanuit de Randstad.

De gedachte dat de nummer één van de rest geen Brabantse stad is, kunnen we niet verkroppen. Uit puur provinciaal chauvinisme hebben we de meest recente cijfers opgevraagd. En wat blijkt?  Yes! Op dit moment heeft Eindhoven 229.751 inwoners. Als dit zo door gaat dan haalt de stad het, zeker nu carnaval al in de eerste helft van de tweede maand viel.

Dat betekent niet dat Eindhoven achterover kan leunen want ook de komende drie jaar moeten de inwoners de focus op de meet houden. Die ligt in 2021 als de Lichtstad fuseert met Nuenen en Eindhoven er ineens 23.000 inwoners bij krijgt. Als die fusie door gaat tenminste. 

Er is nog wel klein Brabants verdriet. Wie ook de grootste wordt, Eindhoven of Groningen, in alle gevallen zal Tilburg van de zesde naar de zeven plaats zakken. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone