Leon heeft 15.000 uniformen en droomt van een ruimtepak: 'Een replica mag ook'

31 juli 2018 om 16:20
nl
Wanneer je naar Flikken Maastricht kijkt of Baantjer dan zie je de uniformen van Leon Koekman uit Beek en Donk. Maar liefst 15.000 uniformen heeft hij op zolder hangen. Uniformen die bedoeld zijn voor verhuur.
Profielfoto van Paul Giezen
Geschreven door
Paul Giezen

Het begon allemaal toen Leon werd gevraagd of hij kostuums kon leveren voor de musical De Soldaat van Oranje. Vanaf dat moment ging het snel. Leon is inmiddels een bekende 'in het wereldje'. "Ik word vaak gebeld met de vraag of ik een pak kan leveren voor een film of theaterproductie", zegt Leon trots. "En het liefst bellen ze vandaag en willen zij morgen het pak hebben. Daarom heb ik ook zo veel pakken". 

Verhuur
Leon heeft uniformen uit binnen- en buitenland. Je kunt het zo gek niet bedenken of Leon heeft er iets van. "Ik heb uniformen uit de oorlog, maar ook de allernieuwste politie-uniformen." Zijn klanten krijgen niet zo maar een pak mee. "Nee, ik verhuur niet aan particulieren. Omdat het veelal originele uniformen zijn worden die alleen onder strikte voorwaarden verhuurd. En een politie-uniform krijg je pas mee nadat de politie daar toestemming voor heeft gegeven."


Een pak dat minder gevoelig ligt, maar misschien wel net zo bijzonder, is het pak van de postbode of conducteur. Rijen en rekken vol. Dozen tot aan het plafond. "En alles in veelvoud, want aan één kostuum heb ik niets. Minimaal twee, juist omdat ik alles verhuur." Als Leon even hardop mag dromen dan hoopt hij ooit nog een ruimtepak te bemachtigen. "Dat hoeft geen originele te zijn, met een replica ben ik ook al heel blij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.