Video

Van Bassie en Mondriaan tot kubistische Smurf: Kamagurka in Noordbrabants Museum

27 juli 2018 om 17:25
nl
Iedere dag staat een cartoon van hem in NRC Handelsblad. En anders ken je hem vast van Cowboy Henk. De Belgische tekenaar Kamagurka, bekend van zijn absurdistische kunst. heeft voor het eerst in zijn carrière een overzichtstentoonstelling. Die is te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Je komt de Kamagurka-tentoonstelling niet zo maar binnen. Eerst moet je door de slagboom en krijg je een visum. Je betreedt Kamagurkistan. Want je gaat voorbij de grenzen van de ernst.

Pedofiel
Je moet er een beetje aanleg voor hebben, de humor van Kamagurka. Niet iedereen kon zijn cartoon met twee kindjes op een drijvend lijk waarderen. De kop: 'Thailand'. Eronder: 'Twee kinderen gered door Duitse pedofiel'. Hij verscheen kort na de verwoestende tsunami in 2005 in NRC Handelsblad. De wond was misschien te vers.

 

 

Soms bijtend, soms zuiver absurdistisch. Zoals de kubistische Smurf. Of Bassie en Mondriaan. Sommige kenners menen dat kunst en humor lastig samen gaan. Maar daar is conservator Joris Westerink van het Noordbrabants Museum het niet mee eens: "Kamagurka schopt er heel erg tegenaan, die wil wat meer humor in de kunstwereld brengen. En ik vind dat hij daar wel in slaagt. Wij zijn het meest Belgische museum van Nederland. En een humoristische tentoonstelling is perfect voor de zomer."

Voor Kamagurka zelf is zijn eerste overzichtstentoonstelling een bijzondere ervaring: "Ik herontdek dingen. Veel van die tekeningen en zelfs schilderijen was ik allang weer vergeten. Als je dat dan ineens terug ziet in een heel nieuwe omgeving, in een fantastisch museum, dan is dat heel ontroerend."

 

 

File
Maar toch is het ook een beetje raar. De eerste overzichtstentoonstelling van Kamagurka in nota bene een Nederlands museum. De kunstenaar zelf heeft er geen moeite mee: "Het is leuk, want het is niet ver. Maar je moet er toch voor in de file staan."

 

De tentoonstelling Kamagurkistan is van zaterdag 28 juli tot en met 28 oktober 2018 te zien in het Noordbrabants museum in Den Bosch.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.