Erbarmelijke omstandigheden tijdens veetransporten, hijgende varkens in bloedhete vrachtwagens - Omroep Brabant
Video

Erbarmelijke omstandigheden tijdens veetransporten, hijgende varkens in bloedhete vrachtwagens

27 juli 2018 om 20:47
nl
Tienduizenden varkens lijden ernstig onder de extreme hitte doordat er bij transporten naar slachthuizen veel te weinig maatregelen worden genomen. Gevolg: hijgende dieren die in bloedhete vrachtwagens over elkaar heen liggen, zonder water in de buurt. Dat constateert Eyes on Animals, een organisatie die opkomt voor het dierenwelzijn. "Het is een drama voor de varkens. Onacceptabel."
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Eyes on Animals heeft de afgelopen dagen diverse inspecties uitgevoerd, onder meer bij slachthuizen in Geldrop, Helmond en Boxtel. Vooral in Boxtel bij VION werden veel lijdende dieren aangetroffen, zegt Margreet Steenwijk van Eyes on Animals. De organisatie heeft de misstanden vrijdag op beeld vastgelegd. "Acht trucks stonden in de brandende zon te wachten in de wachtrij op het terrein van het slachthuis, volgeladen met varkens. Verderop stonden er nog meer, zowel in de zon als in de schaduw." 

Er werden maatregelen getroffen, zoals het nathouden van asfalt en het plaatsen grote ventilatoren. Maar dat is volgens Eyes on Animals lang niet voldoende. "Die ventilatoren bereiken maar een aantal dieren. De rest zit alsnog in de hitte." Als varkens met warm weer volgepakt in vrachtwagens zitten, ontstaat er zogenoemde hittestress omdat ze de warmte niet kwijt kunnen. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Hitteprotocol niet nageleefd
Dat er deze dagen vee wordt vervoerd, is saillant. In het hitteprotocol die betrokken partijen in de veesector zelf hebben gemaakt, staat dat veetransporten niet mogen plaatsvinden als de temperatuur oploopt tot boven de 35 graden. Maar dat hitteprotocol is niet wettelijk onderbouwd. Veel bedrijven nemen de afspraken daardoor minder nauw en gaan overdag toch de weg op, ook al is het dan extreem warm. 

Eyes on Animals heeft er geen goed woord voor over. "Met het hitteprotocol wordt alleen goede sier gemaakt door de sector, maar het stelt bar weinig voor zo blijkt."

Wachten op privacy instellingen...

 

Vier boetes
Doordat het hitteprotocol niet wettelijk is onderbouwd, kan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geen boetes uitdelen bij 'overtredingen'.  Wel kan de NVWA bekeuren als de regels voor dierenwelzijn die wél in de wet staan, niet worden nageleefd. Dat is vrijdag ook gebeurd: vier bedrijven in het zuiden zijn beboet. Waar dat exact gebeurde en wat er werd aangetroffen, is niet bekend.

Een woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) die betrokken was bij het opstellen van het hitteprotocol, erkent dat de afspraken na de bijzonder warme vrijdag goed geëvalueerd moet worden. Toch hebben volgens hem ook veel ondernemers wél rekening gehouden met de extreme temperaturen. "Zo zijn veel slachthuizen eerder dicht gegaan, onder meer in Boxtel."

Oplossing
Volgens Eyes on Animals is er een makkelijke oplossing voorhanden: ga bij extreme hitte niet overdag slachten, maar 's nachts. Volgens de NVWA, die het slachtproces moet controleren, kan dat al als de bedrijven tijdig aangeven dit te willen. Ook de COV staat hiervoor open als het geen grote consequenties voor bedrijven heeft. 

VION was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.