Video

Wat als Eindhoven een miljoen inwoners heeft? '800 meter hoge flats en de binnenstad als woonkamer’

29 juli 2018 om 11:00
nl
Volgens alle prognoses woont in de toekomst 75 procent van de wereldbevolking in steden. Ook in Brabant zal dit straks het geval zijn. Waar laten wij al die mensen dan? Een groepje studenten bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een radicale oplossing bedacht met Eindhoven als voorbeeld.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

“De vraag die wij kregen was om Eindhoven te ontwerpen voor 1 miljoen inwoners (nu wonen er zo’n 230.000 mensen in Eindhoven, red.). Dan kom je op flinke volumes terecht”, legt student Rik de Bondt uit. “Wij hebben een rand van hoogbouw bedacht. Die ligt ongeveer op de A2 en hij heeft een doorsnede van zo’n negen kilometer.”

Wachten op privacy instellingen...

De hoogte in

Aan de rand zijn de gebouwen geplaatst. Die kunnen maar liefst 800 tot 900 meter hoog worden. Ter vergelijking: de Eindhovense woontoren De Admirant, nu het hoogste gebouw van Eindhoven, is 105 meter hoog. “In Dubai kunnen ze het al, zo hoog bouwen. Over dertig, veertig jaar is het gemeengoed geworden.”

In de hoogte bouwen betekent niet dat iedereen dicht op elkaar hoeft te zitten in kleine woningen. “Dat kan heel comfortabel. Wij kunnen mooie appartementen bouwen die zijn ingericht aan de hand van de persoonlijke smaak van de bewoners.”

‘Chillen in het park’

De rol van de huidige binnenstad van Eindhoven zal dan ook veranderen. “De binnenstad zal een gemeenschappelijke woonkamer worden”, vult medestudent Joep Worms aan. “Daar kan je recreëren en chillen in het park.” 

In je eigen appartement hoef je je dan ook niet te vervelen. “Je kan dan steeds andere landschappen of uitzichten op de muren of op je ramen projecteren.” Ook deze techniek is volop in ontwikkeling.

‘Iedereen eigen tuintje wordt chaos’

Volgens de studenten is het nodig om op een drastische manier na te denken over wonen om zo op de toekomst voorbereid te zijn. “De bevolking groeit zo snel. Als iedereen zijn eigen tuintje wil hebben, dan wordt het chaos. Dat is een uitdaging. Ons plan is daar een oplossing voor.” 

Wil je meer weten over hoe Brabanders in de toekomst wonen? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.