Video

Space-S op Strijp-S: minder privé, meer samen

29 juli 2018 om 19:00
nl
Op Strijp-S in Eindhoven is Space-S te vinden. Het is een project van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf. Hier konden bewoners meedenken en meepraten over hun (sociale huur)woningen voordat er werd gebouwd. “Ik hoop dat in de toekomst meer mensen zoals wij wonen.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Er wonen zo’n 600 mensen in Space-S, verdeeld over 402 woningen die zijn verspreid over zeven complexen. Veel wordt er gedeeld. Zo zijn er overal tuinen, is er een wasserette die alle bewoners kunnen gebruiken en is er een gezamenlijke huiskamer. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Samenspraak
Het thema van Space-S is: minder privé, meer samen. Bewoners kunnen veel samen bepalen. Nick Robbesom is een van de bewoners. “Space-S is een community waarbij iedereen inspraak heeft in wat er gebeurt.”

 

 

Door actief mee te denken met het project en je betrokkenheid te laten zien, bijvoorbeeld door mee te werken aan de indeling van de woningen, kan je ‘Matspunten’ verdienen. Dit kan ook al voordat je er woont. Met die punten kan je bijvoorbeeld eerder aan de beurt komen om een toekomstige woning te reserveren of krijg je meer zeggenschap.

Betaalbaar
Naast inspraak is er nog een groot voordeel bij Space-S: de woningen zijn betaalbaar voor mensen met een kleine beurs. “Voor 25 vierkante meter betaal ik 430 euro per maand”, legt Nick uit. “Het lijkt veel op een normaal appartementencomplex.”

 

 

Bij de gezamenlijke voorzieningen kom je ook de andere bewoners vaak tegen, maar dat hoeft niet. “Het is meer de vrijheid dat je ook eens buiten je woning een kop koffie met iemand kan drinken, daar kan je dan de gezamenlijke huiskamer voor gebruiken.”

‘Misschien wat idealistisch’
Het lijkt het voor de hand te liggen dat mensen in de toekomst vaker voorzieningen zullen gaan delen en kleiner zullen gaan wonen. Nick ziet het wel voor zich.” Ik hoop dat meer zullen gaan leven zoals wij dat nu doen. Dat is misschien wat idealistisch maar het is wel fijn om altijd iemand in de buurt te hebben in plaats van dat iedereen maar op zichzelf zit.” 

Wil je meer weten over hoe Brabanders in de toekomst wonen? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.