Teun van Erp maakte het plan voor winnende tijdrit Tom Dumoulin: 'Mijn hart maakte een sprongetje'

29 juli 2018 om 12:18
nl
Waar moest wielrenner Tom Dumoulin zaterdag in de tijdrit in de Tour de France vol gaan en waar kon hij even herstellen? Een tactiek die van tevoren was bepaald door bewegingswetenschapper Teun van Erp uit Nistelrode. “Een renner heeft een tank energie en die wil je zo efficiënt mogelijk inzetten”, legde Van Erp zaterdagavond uit in het programma de Avondetappe van de NOS.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het plan van aanpak van Van Erp werkte. Tom Dumoulin won zaterdag immers de tijdrit. En hij wist zo zijn tweede plek in het algemeen klassement van de Tour veilig te stellen. Het hart van de wetenschapper had zaterdagmiddag dan ook een sprongetje gemaakt, zo beaamde hij in het wielerprogramma

Om tot de ultieme prestatie te komen, had Van Erp de tijdrit voor Tom Dumoulin van tevoren in een aantal blokken ingedeeld. En voor elk blok gaf hij aan hoeveel energie Dumoulin moest leveren. Waarbij rood staat voor ‘vol gaan’ (100 procent), geel voor ‘niet volle bak’ (70 procent) en groen voor ‘herstellen’ (50 procent). 

'Energie bergop gebruiken'
Hoe steiler, hoe meer vermogen Dumoulin volgens de beweginsgwetenschapper moet leveren: “In de afdaling moet hij niet heel veel energie stoppen om nog een kilometer harder te gaan. Het is nuttiger om die energie bergop te gebruiken.” 

De minutieuze voorbereiding van Van Erp en Dumoulin gaf zaterdag dus het gewenste resultaat. Wereldkampioen tijdrijden Dumoulin bleef Chris Froome nipt voor en won de tijdrit. En dat ziet Van Erp ook een beetje als zijn overwinning. “We zijn al sinds 2012 met Tom en zijn tijdrit bezig. We hebben dat supergoed staan, dus dat voelt zeker als een kleine overwinning.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.