Video

Franske de Brabander zet het Spaanse Torremolinos op z’n kop [VLOG]

30 juli 2018 om 20:00
nl
De tent gaat uit zijn dak, Café De Brabander trilt op zijn grondvesten. Bredanaar Frans Damen, oftewel Franske de Brabander, is een begrip in La Carihuela, Torremolinos. Verslaggever Ronald Sträter vlogt de hele week over Franske en zijn klanten aan de Spaanse Costa del Sol.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Franske de Brabander laat in zijn kroeg elke dag een Nederlandstalige zanger optreden. Voor een ramvol café trapt Willem Barth af. Met zijn hit ‘Zakken naar de grond’ krijgt hij de voetjes van de vloer.

Wachten op privacy instellingen...

Daarna neemt dj Franske de Brabander het over. De Bredanaar, een rasentertainer, zit al acht jaar in Torremolinos en weet hoe hij de mensen moet opzwepen. De klanten doen de ‘helikopter’ en gaan van links naar rechts.

“Zeventig procent dat hier binnen zit, komt uit Brabant’, zegt Frans Damen, die een soort ambassadeur van de provincie is in Spanje. “Die brengen het Brabantse gevoel al mee. Wij helpen nog een handje.”

Bourgondisch
Zijn kroeg heet niet voor niets De Brabander, Franske leeft en ademt Brabant. Naast een gesigneerd NAC-shirt aan de muur kleurt het café vooral het rood-wit van de Brabantse vlag.

“Er is eigenlijk niemand in Nederland die Brabant niet leuk vindt”, zo zegt hij. “Ze krijgen dan ook wat ze verwachten. Muziek, eten, gezelligheid, het bourgondische...”

Geen paella of tapas
Dat eten is, net als bij veel horecazaken in Torremolinos, vooral ‘Hollandse kost’. Geen paella of tapas, maar biefstuk, kipsaté of schnitzel met friet.

“Het is een beetje Nederland in Spanje. We zijn voor heel Nederland, maar proberen wel het gedachtegoed van Brabant hier te verkondigen. Daar zijn we elke dag mee bezig”, aldus Franske de Brabander.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.