Video

West-Brabants dorp verovert Spanje: 'Invasie van Willebrorders in Torremolinos' [VLOG]

31 juli 2018 om 19:45
nl
Het Spaanse Torremolinos wordt momenteel overspoeld door vakantievierders uit Sint Willebrord. Op het strand, in de kroeg of restaurant, overal is het typische West-Brabantse accent te horen. "We liggen hier met zo'n veertig man op het strand en verderop liggen er nog een stuk of twintig. Morgen komen er nog meer", zegt Michel Jaspers tegen verslaggever Ronald Sträter in zijn vlog 'Costa del Brabant'.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

"Zonnen en liggen, rustig aan ouwe", zegt een zonaanbidster uit Sint Willebrord over haar dagbesteding in Torremolinos. Ze ligt op het strand naast een groepje dorpsgenoten dat - met Nederlandstalige muziek uit de speakers- fanatiek aan het dobbelen is. 

Wachten op privacy instellingen...


'Invasie van Willebrorders'
In zee staat een groepje te ballen en even verderop ligt de 'oude garde' relaxed op de gehuurde strandstoel met een pilsje erbij.  "Er zijn heel veel mensen hier van de voetbalvereniging, van Rood-Wit", zegt één van hen. "Het is eigenlijk een soort van mond-tot-mondreclame. Zo komen de mensen uit het Heike (de Brabantse naam van Sint Willebrord) hier verzeild. Sommigen zie je nu vaker dan thuis."

"We hebben hier een bakker, een poetser, een metselaar en een schilder zitten", zegt Michel Jaspers, druk gebarend naar verschillende richtingen op het volgepakte strand. "In principe van alles wat. Het is echt een invasie van Willebrorders. Hier liggen er veertig en aan de andere kant nog eens twintig. En morgen komen er nog meer bij. Het is gewoon gezellig onder elkaar."  

Lang leve de leut
Sint Willebrord is dus flink aanwezig op het strand van Torremolinos en het merendeel duikt in de avonduren ook nog even de kroeg in. Bij voorkeur gaan bij Café de Brabander de handjes de lucht in. De West-Brabanders houden wel van een (Nederlandstalig) feestje. 

"Ik denk dat de horeca veel verdient", zegt Michel Sprengers. "Het is elke avond lang leve de leut." Eén van de jongeren moet lachen. "Ik was vanmorgen om half acht thuis", zo zegt hij. "Het was dus gezellig, het laatste stuk weet ik niet meer."

Nephorloges
Ook de -voornamelijk- Afrikaanse strandverkopers doen goede zaken met Sint Willebrord. Een vrolijke dame heeft zojuist een horloge voor haar man gekocht. "Ze zijn niet echt hoor, haha. Maar het is gewoon leuk en ze zijn mooi. Dit horloge kost 125 euro."

Emmer met ijswater
Hilariteit dan bij de dobbelaars. De aanvoerder van Rood-Wit is de klos en verliest het spelletje. Hij moet een emmer met ijskoud water over zichzelf heen gooien. "Whaaaa", zo schreeuwt hij het uit. Daarna moet er nieuw ijs gehaald worden, want het bier moet natuurlijk wel koud blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.