Video

René (70) zoekt zelfs tijdens zijn vakantie naar scheerspullen voor zijn bijzondere verzameling

30 juli 2018 om 17:07
nl
Het begon met een oud scheermes. Ondertussen heeft René Jamers (70) uit Bergeijk een vitrinekast vol scheerspullen. Van scheerkwasten tot oude mesjes. Overal struint hij rommelmarkten af op zoek naar spullen. Zelfs op vakantie in Nieuw-Zeeland zoekt hij nog naar aanwinsten voor zijn verzameling.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Pronkstukken uit zijn collectie zijn oude slijptollen om je scheermesjes weer scherp te maken. Vroeger was er nog geen wegwerpspul. Hij heeft tien verschillende doosjes van onder andere Gillette, met slijpapparaatjes om mesjes te slijpen, allemaal uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

Rommelmarkten
De spullen koopt hij op rommelmarkten en in antiekwinkels en kosten meestal niet meer dan een paar tientjes. Zelfs op vakantie in Nieuw-Zeeland struinde hij antiekwinkels af op zoek naar nieuwe spullen: "De Engelsen hebben toch ander spul en omdat de Engelsen daar hebben gezeten vond ik daar weer wat bijzonders", zegt Jamers. 

De perfect ingerichte vitrine verraadt zijn achtergrond. René heeft altijd gewerkt bij een bedrijf dat zich bezig houdt met de inrichting van musea. De passie is vooral de interesse in het mechanische, zoals een slijpapparaatje, zegt René: "Op een gegeven moment heb je interesse in iets en ga je er steeds meer over lezen. René raakt niet uitgepraat over zijn liefde voor scheerspullen. Toch zit hij niet elke dag voor zijn kast: "Alleen als er iets nieuws bijkomt, wordt alles herschikt."

Rode vlekken
Zelf scheert René zich nat, maar wel met moderne mesjes: "Van dat oude spul krijg je rode vlekken. Een modern mesje gaat toch heel wat beter. Maar in mijn kast heb ik gewoon 150 jaar geschiedenis staan. Mooi hoe ze dat vroeger klaar kregen, die scherpe mesjes. Het is gewoon heel leuk om er mee bezig te zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!