De Kort kijkt uit naar Boxmeer: 'Ik begrijp wel dat fans Dumoulin of Kruijswijk willen zien winnen'

30 juli 2018 om 17:16
nl
Zeven keer begon hij aan de Tour de France. Zeven keer haalde hij Parijs. Koen de Kort is een tevreden mens. De profwielrenner uit Liempde reed zondag de Ronde van Frankrijk uit, maar heel lang nagenieten is er niet bij. Om kwart over acht deze maandagavond stond hij immers in Boxmeer aan de start van Daags na de Tour, dat bij traditie de dag na de Grande Boucle wordt gehouden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Je zult De Kort (35) niet horen zeuren over gebrek aan rust. Dat hij vandaag zelfs hoogstens een paar uurtjes bij zijn ouders op adem kan komen; de renner van Trek-Segafredo neemt het op de koop toe.

'Geweldig publiek'
De Kort is vooral benieuwd naar het enthousiasme van de mensen die op het stratenparcours in Boxmeer afkomen. “Hoe het wielrennen hier wordt beleefd, hoe de Tour is gevolgd, weten we pas wanneer we terug zijn in Nederland. Voor Daags na de Tour en de andere criteriums. Ik kijk er echt elk jaar heel erg naar uit. Ik vind het geweldig hoe het publiek ons aanmoedigt.”

De Kort begrijpt dat de wielerfans wellicht enthousiaster zullen reageren op Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk uit Nuenen dan op hem. Dumoulin won een tijdrit en werd tweede. Kruijswijk imponeerde in de rit naar Alpe d'Huez en pakte de vijfde plaats in de eindklassering. De Kort: “Dat is toch hartstikke mooi hoe zij gepresteerd hebben?! Bovendien zijn het nog aardige gasten ook, met wie ik het goed kan vinden.”

Dumoulin en Kruijswijk eindigden dus in de top-vijf, maar ze hebben lang niet zo vaak aan de Tour meegedaan als De Kort. De renner uit Liempde ging drie weken geleden voor de zevende keer van start. De Tour uitrijden was het persoonlijke doel, maar voor De Kort gold meer bij aanvang van ’s werelds grootste wielerspektakel. 

“We zouden ons als ploeg de eerste negen dagen vooral inzetten voor Bauke Mollema én een sprintzege van John Degenkolb. Helaas viel Mollema op de kasseien, maar Degenkolb won juist die etappe. In het verdere verloop van de Ronde heb ik veel arbeid kunnen verzetten en kunnen aanvallen."

'Beginnen en afmaken'
"Ik kan dus tevreden zijn. Als ik ergens aan begin, dan wil ik het ook afmaken. Ik ben dan ook blij dat ik opnieuw de Champs Élysées kon oprijden, maar elke keer weer ben ik toch nerveus als het zover is”, aldus de nummer 78 van de Tour 2018.

Met de criteriums die De Kort deze week rijdt (na Boxmeer volgen Chaam en Wateringen), is het seizoen voor hem nog lang niet voorbij. Daarna richt hij zich op buitenlandse koersen, zoals de Clásica San Sebastián, het Europees kampioenschap en wedstrijden in Hamburg en Quebec. Och, wanneer het leuk blijft, kan De Kort het lang volhouden.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.