Video

Roosendalers schilderen hun visie op de stad op een 15 meter hoog kunstwerk

2 augustus 2018 om 16:04
nl
Roosendaal bestaat dit jaar 750 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd. De Roosendalers mochten zelf ideeën aandragen om dit feest te vieren. De Roosendaalse Kunstenares Peet Quintus bedacht een enorm kunstwerk, gemaakt door Roosendalers zelf. Ze is al het hele jaar bezig met workshops aan verschillende groepen. Dat heeft al 650 schilderijtjes opgeleverd. Nog 100 te gaan.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

Niet zomaar elk plan kwam door de ballotagecommissie van Stichting Roosendaal 750 jaar. De ideeën moesten verbindend, origineel en creatief zijn. Peet wilde zo veel mogelijk verschillende Roosendalers laten schilderen, daarom gaat ze bij allerlei verschillende groepen langs met haar kwasten en doeken. Een van de eerste groepen bestond uit Prins Carnaval en zijn gevolg. Verder heeft ze geschilderd met ouderen, op scholen, met mensen met een beperking, met ondernemers en voor mensen die in geen van deze groepjes passen, zijn er vrije sessies.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Kinderen
Het werken met kinderen was ontroerend. "De kinderen op school vonden het zo leuk en waren zo behulpzaam. Zo vroegen ze bijvoorbeeld of ze het water mochten verschonen. Heel lief." Een andere bijzondere groep kinderen was de club van Stichting Kinderen Doen Mee. Zij organiseren uitjes voor kinderen van gezinnen die niet op vakantie kunnen. Tijdens een dagje speeltuin is Peet met de kinderen gaan schilderen en daar genoten ze van. "En daarna stonden ze ook nog eens in de krant", vertelt de kunstenares. "Dat vonden ze helemaal leuk."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Het project van Peet verbindt nog meer dan ze vooraf dacht. Tijdens de vrije sessies zaten mensen die elkaar nog niet kenden. Die hadden het zo gezellig dat ze ook na het schilderen afspraken om samen koffie te gaan drinken. "Dat je met een paar kwastjes en wat verf zoveel mensen kunt bereiken en zoveel mooie dingen kunt doen, dat vind ik erg mooi. Ik had wel het vertrouwen dat dit zou gebeuren. Maar het is heel fijn dat die verwachting is uitgekomen." Vertelt de kunstenares.

Burgemeester
De laatste 100 schilderijtjes worden onder andere nog gemaakt door buurthuisjongeren en leerlingen van een middelbare school. Het voorlaatste schilderijtje maakt de burgemeester en de allerlaatste maakt Peet zelf. Als alle schilderijtjes af zijn, gaat Peet er een groot doek van componeren van 15 bij 2 meter. Dat wordt in elkaar gezet door een aannemersbedrijf, zodat het stevig genoeg is, waarna het komt te hangen in winkelcentrum de Roselaar in Roosendaal. Eind november wordt het daar onthuld.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.