Campers zijn niet aan te slepen: vooral 65-plussers zoeken een vakantiehuis op wielen

31 juli 2018 om 13:13
nl
De camper is 'hot'. Het is topdrukte bij de Brabantse camperwinkels. Zoals bij Caravan en Camper Centrum Coppelmans in Nuenen. Volgens Joeri Coppelmans zijn het vooral de 65-plussers die een camper kopen. De reden is simpel: ze willen de vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Wie een nieuwe camper wil kopen moet wel even sparen of genoeg geld hebben. Een instapmodel kost rond de 40.000 euro. Voor een iets luxere camper ben je al gauw een ton kwijt. En voor een superluxe, grote camper betaal je vlot 250.000 euro. Geen kinderachtige bedragen, maar toch zijn de campers de laatste jaren niet aan te slepen. Wie een nieuwe koopt moet maanden wachten op de levering, omdat de fabriek de vraag amper aan kan. 

Wachten op privacy instellingen...

Flowerpower
"In de jaren zeventig waren het vooral hippies die met een fleurig Volkswagenbusje op reis gingen. Een luxe camper was alleen iets voor schatrijke mensen of criminelen", zegt een medewerker van Coppelmans. Maar die tijd is voorbij. Vooral de laatste jaren zie je op veel kampeerterreinen meer campers dan caravans, de ene nog luxer dan de andere." Vooral Zweden en Noorwegen zijn populaire bestemmingen, omdat je daar vrij mag kamperen", zegt Joeri Coppelmans.

Dat de camper enorm populair is merken ze bij Coppelmans ook aan het onderhoud: "Vroeger hadden we één APK per week, nu één per dag", zegt Joeri. Het bedrijf heeft daarom een extra monteur in dienst genomen. Ook bij andere camperbedrijven in Brabant is het druk. Voor onderhoud zijn vaak wachttijden van weken.

Vrijheid
De vrijheid om te reizen was voor Frans Jeuken de reden om vier jaar geleden een camper te kopen. Hij is gepensioneerd en heeft alle tijd om te reizen. Met zijn 'Gold Edition' camper reist hij vooral veel naar Duitsland en Oostenrijk. 

Tijdens de zomervakantie is het relatief rustig bij Coppelmans. Maar in september trekt de verkoop weer aan. Wie dan een camper koopt, kan er pas in februari volgend jaar mee gaan rijden. Zo lang zijn de levertijden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.