Verwijderen beverdammen in natuurgebied Oeffeltse Raam is 'afwegen van belangen'

31 juli 2018 om 13:40
nl
Bevers hebben er ongetwijfeld wekenlang aan gewerkt, maar waterschap Aa en Maas had er dinsdagochtend maar een uurtje voor nodig om ze weer te verwijderen. Twee beverdammen in natuurgebied Oeffeltse Raam verdwenen in de grijpers van een graafmachine. Want de dammen belemmeren volgens het waterschap in de toekomst mogelijk de doorstroom van water.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Bevers zelf zijn er op dit moment niet te vinden in het natuurgebied. Daar is het te droog voor. De dieren zijn vertrokken en brengen deze droge, warme dagen waarschijnlijk aan de oevers van De Maas door. Een goed moment voor het waterschap om juist nu de twee beverdammen te verwijderen.

Sharon van Rossum is namens waterschap Aa en Maas aanwezig bij de ontmanteling van de beverdammen. Vindt zij het ook niet zonde dat de dammen, waar de bevers zo hard aan gewerkt hebben, nu in de grijpers van de graafmachine verdwijnen?

Afwegen van belangen
"Natuurlijk is het jammer dat we deze dammen moeten afbreken. Maar het is het afwegen van belangen. Nu staat de beek waar ze in liggen helemaal droog. Als er straks weer water komt houden ze de toevoer daarvan tegen. Dat is dan niet goed voor de omliggende percelen."

Niet iedereen denkt er zo over. Vooral vanuit de milieuhoek is er kritiek op het vernielen van de dammen die door de bevers zijn gebouwd. Van Rossum kan die kritiek deels wel begrijpen.

Dierenmens
"Ik ben ook een dierenmens en vind het heel mooi dat die bever hier zit. Maar wij hebben de verantwoordelijkheid om de watertoevoer hier goed houden, de landbouwpercelen droog te houden en de natuur te garanderen. Dat kunnen tegenstrijdige belangen zijn en dan moet je soms zulke keuzes maken."

De andere beverdammen in het natuurgebied zijn overigens wel intact gehouden. Maar gezien de droogte die ook de komende tijd nog gaat aanhouden, zullen de bevers het natuurgebied bij Boxmeer voorlopig nog links laten liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.