Waterschap schrapt beregeningsverbod voor de Noordwaard in de Biesbosch

31 juli 2018 om 16:36
nl
Agrarische ondernemers in de Noordwaard ( Biesbosch) mogen van het Waterschap Rivierenland hun beregeningsmachines weer aanzetten. Voor alle andere gebieden in het Land van Heusden en Altena blijft het streng verboden om tussen ’s morgens negen en ’s avonds zes uur de gewassen te besproeien.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Vanwege de aanhoudende droogte geldt overdag een beregeningsverbod in het hele rivierengebied. In Brabant gaat het om (globaal) het gebied tussen Aalburg en de Biesbosch. Sinds dinsdag is er één uitzondering op het beregeningsverbod en dat zijn de zeven polders in de Noordwaard. 

Genoeg water
In de Noordwaard zijn zeven kleine, op zichzelf staande polders zonder kleine vertakkingen in het watersysteem. Per polder zijn er slechts één à twee grondeigenaren. Het water kan er dus goed verdeeld worden, meldt het Waterschap. “Bovendien is er in de omgeving van de Noordwaard veel water beschikbaar dat gemakkelijk in het gebied ingelaten kan worden. Anders dan in de rest van het rivierengebied is het in deze kleine polders mogelijk om met het beschikbare water alle gebruikers te bereiken.”

De huidige situatie in de Noordwaard, deels natuur en landbouwgebied, ontstond in 2015  na omvangrijke ontpoldering in het kader van Ruimte voor de Rivier.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.