Video

Hulphond Floris overlijdt in armen van baasje: ‘De dokters konden niks meer doen’

1 augustus 2018 om 06:58
nl
Acht jaar waren ze onafscheidelijk, maar dinsdag moest de zieke Martine Vogels (35) uit Helmond voorgoed vaarwel zeggen tegen haar hulphond Floris. De 8-jarige Golden Retriever was al een tijdje ziek. Na veel strijd stierf hij in de armen van zijn bazin.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Martine lijdt aan Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS), een verstoring aan het autonome zenuwstelsel. Floris stond haar bij als hulphond. Zoals honden afhankelijk zijn van hun baasje, was Martine juist afhankelijk van haar hond.

Er was een crowdfundingsactie gestart om Floris te helpen. In ruim een dag werd er al zevenhonderd euro opgehaald. “Martine was erg blij met de steun die ze kreeg na die actie”, vertelt haar zus Margriet. "Hierdoor hebben we veel onderzoek kunnen doen. Maar het mocht niet baten, helaas.”

Wel is Martine erg blij met de crowdfunding: "Ik wil iedereen bedanken, daardoor hebben we de onderzoeken kunnen doen."

‘Kwaliteit van leven zou laag zijn’
Begin juli werd de hulphond ziek. Floris at niet meer. Vorige week bleek waarom: een vernauwing bij de maag naar de darm.

Floris kreeg medicatie en speciaal voedsel om te overleven. Donderdag,  na een bezoek aan het Universitair Diergeneeskundig Centrum in Utrecht, werd duidelijk dat Floris een operatie nodig had om te overleven.

Wachten op privacy instellingen...

De uitgang van de maag moest worden verwijd. Dinsdagochtend werd Floris, die inmiddels ook niet meer dronk, geopereerd. Meteen zag de internist dat het foute boel was. In de maag en darmen zat een grote tumor.

“We weten niet of die goed- of kwaadaardig was, maar om de tumor weg te halen moesten grote gedeeltes van de darm en maag verwijderd worden. Dan is kwaliteit van leven heel laag, terwijl die juist altijd bij Martine voorop stond.”

Floris zou nooit van de operatie ontwaken. De hulphond, die nog maar 26 kilo woog, stierf in de armen van Martine. “Hoe graag we hem ook wilden helpen, we hielpen hem het meeste door hem te laten gaan.”

Crowdfunding
De opbrengst van de crowdfunding is gebruikt om de (kijk)operaties van Floris te betalen. Martine moet op zoek naar een nieuwe hulphond. Die heeft ze nog niet, waardoor haar zelfstandigheid is ingeperkt. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.