Strijd tussen varkensboer en burger gaat door: Bergeijk naar Raad van State

31 juli 2018 om 23:25
nl
Ze hebben weliswaar ingehouden, maar mogelijk toch te vroeg gejuicht. Omwonenden van een boer in Riethoven moeten er rekening mee houden dat de man alsnog toestemming krijgt voor de uitbreiding van zijn varkensstallen en akkerbouwactiviteiten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De rechtbank in Den Bosch had een vergunning hiervoor weliswaar vernietigd, maar de gemeente Bergeijk, waar Riethoven onder valt, is in beroep gegaan tegen deze uitspraak. “Het is haar goed recht, maar wij als burgers zijn kennelijk minder belangrijk dan de boer. En voor hem is het nu ook jammer dat hij moet afwachten wat de Raad van State gaat besluiten”, zo reageert Mart Heesakkers, de woordvoerder namens de omwonenden.

Uitspraak draait om endotoxine
Wethouder Mathijs Kuijken wil wel uitleggen waarom de gemeente beroep heeft aangetekend. Ze zou onvoldoende rekening hebben met de uitstoot van endotoxine,  schadelijke bacteriën.

Volgens Kuijken heeft de rechtbank zich gebaseerd op normen, die zijn vastgesteld nadat Burgemeester en Wethouders toestemming hadden gegeven aan de boer. Dat was in maart 2016, ruim twee jaar geleden dus. “Ik vind dat de rechter zijn boekje te buiten is gegaan en dat de rechtszekerheid van deze burger in het geding is. Je kunt niet zomaar tijdens een wedstrijd de spelregels aanpassen”, aldus Kuijken. Bovendien, zo voegt de wethouder eraan toe, voldoet het bedrijf zelfs aan die normen.

'Bergeijk wil nooit verliezen'
Ondertussen zit de buurt met de gebakken peren. Heesakkers heeft het gehad met de gemeente. “Er is nog nooit iemand van de gemeente bij ons wezen kijken of luisteren. En tijdens de rechtszaken die er zijn geweest, kon er nooit een handje vanaf. We zijn nog minder dan tweederangs”, aldus Heesakkers, die ondanks de positieve gerechtelijke uitspraak rekening had gehouden met een nieuwe (beroeps)procedure. “De gemeente Bergeijk wil nooit verliezen”, zo verwoordt hij zijn frustratie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.