Is het leven in Zuidwest-Brabant echt zo pijnlijk? [KAARTJE]

1 augustus 2018 om 08:49
nl
Het leven aan de randen van Nederland is schijnbaar pijnlijk. Althans, dat zou je kunnen concluderen uit cijfers over het gebruik van pijnstillers. Die worden het vaakst gebruikt in de zuidwesthoek van Brabant, het oosten van Groningen en het zuiden van Limburg.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Absolute uitschieter is Rucphen waar 13,4 procent van de mensen de pijn probeert te verzachten met medicijnen. Dat is het hoogste cijfer in Nederland. Halderberge, Steenbergen en Roosendaal staan ook hoog op de lijst. Het leven in de zuidwesthoek van onze provincie is pijnlijk.

Migraine
De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders pijnstillers krijgen voorgeschreven. In 2013 gebruikten nog 1,1 miljoen mensen middelen als morfine, codeïne en medicijnen tegen migraine. In 2016, het meest recente jaar waarover deze gegevens beschikbaar zijn, waren dat er 1,3 miljoen. Dat is een toename van zo'n 15 procent. 

Meer vrouwen dan mannen
Het statistiekbureau bekijkt jaarlijks hoeveel Nederlanders medicijnen gebruiken die door de zorgverzekeraars worden vergoed. Pillen die je bij de drogisterij kunt kopen, zoals ibuprofen of paracetamol, horen hier dus niet bij. Vrouwen gebruiken deze middelen vaker dan mannen en onder ouderen is het gebruik hoger dan onder jongeren

Een op de dertien Nederlanders (7,6 procent) gebruikt zware pijnstillers die door de dokter zijn voorgeschreven. Deze gemeenten tellen relatief de meeste gebruikers van pijnstillende medicijnen:

Kans op verslaving
Het gebruik van zware pijnstillers is niet onomstreden. Zo waarschuwden specialisten in de Volkskrant onlangs voor de grote kans op verslaving bij veelvuldig gebruik van het middel oxycodon, dat ook in deze cijfers is opgenomen. 

Op de kaart hieronder kun je zien hoeveel mensen in jouw gemeente pijnstillers gebruiken. 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!