Video

‘Droogte is rampzalig’, LTO wil crisismaatregelen voor boeren

1 augustus 2018 om 10:15
nl
De aanhoudende droogte is aan het veranderen in een rampzalige crisis voor boeren in Nederland. Dat stelt de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO). LTO heeft een pakket van crisismaatregelen opgesteld en gaat nu overleggen met verschillende ministeries. "We hebben nog nooit landelijk om dit soort maatregelen hoeven vragen vanwege droogte", zegt LTO-woordvoerder Esther de Snoo.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Volgens de laatste weersverwachtingen zal het nog minimaal twee weken kurkdroog blijven in Nederland. ‘Deze weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat boeren onvoldoende gras en maïs kunnen oogsten om hun dieren te voeren gedurende de winter. Inmiddels hebben akkerbouwers soms complete percelen met gewassen op moeten geven’, zegt de LTO in een verklaring. ‘Crisismaatregelen om boeren te ondersteunen zijn hard nodig.’ 

Vooral boeren die maïs verbouwen en veeteelthouders hebben het lastig, zegt De Snoo. "De maïsoogst is al voor zestig procent afgeschreven. Dat is heel fors. Dat geldt ook voor gras. Veehouders moeten nu al aanspraak maken op hun reserves, en ze kunnen geen reserves opbouwen voor de winter." Bovendien stijgen de prijzen voor veevoer fors. 

Maatregelen
LTO stelt onder andere voor om geen scherpere regels op beregening van landbouwgrond in te stellen en boeren langer toestemming te geven om mest uit te rijden. Ook zouden er volgens LTO economische maatregelen moeten worden genomen als versoepeling van bepaalde belastingen en subsidie op ‘kruidenrijke graslanden’.

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt in 'verregaande gesprekken te zijn' met LTO over maatregelen. "Het is een extreme situatie, dat begrijpen we heel goed. Dit is een droogte die we in jaren niet gezien hebben. We kijken daarom welwillend naar de maatregelen die er zijn voorgesteld", zegt de woordvoerder van de minister Marcel van Beusekom. 

Hij kan nog niet zeggen welke maatregelen het ministerie overweegt en wanneer die zouden worden ingewilligd. "We kijken wat er wel en niet mogelijk is. Maar we moeten ook afwegingen maken. Er zijn milieuafspraken en Europese regels waar rekening mee moet worden gehouden."

Kritiek
Er klinkt ook kritiek op de voorgestelde maatregelen van de LTO.  "LTO is met deze maatregelen vooral bezig met de korte termijn. Dat is zonde. De sector heeft juist behoefte aan lange termijn plannen", zegt Arend Meijer, fractievoorzitter van D66 in Brabant. "Ze lopen heel erg vooruit op de vraag of er echt heel veel inkomsten verloren gaan. De droogte zorgt in veel sectoren juist ook voor hogere prijzen."

Onder andere de vraag van de LTO om het betalen van inkomstenbelasting voor boeren uit te stellen, ziet zijn partij niet zitten. "Ze vragen in feite om een  inkomenssubsidie. Ik ken weinig ondernemers die daarbij gebaat zijn." Volgens Meijer zet de LTO bovendien 'duurzaamheid op een lager pitje', terwijl daar juist nu meer aandacht voor nodig is. 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!