Video

Terug naar de zomer van 1976: Met Nederlands water in de jerrycan naar Frankrijk

1 augustus 2018 om 13:02
nl
Nog even en we breken het droogterecord van 1976. Er waren toen nog geen social media waarop onophoudelijk berichten over warmte en droogte verschenen. Maar het was wel het gesprek van de dag.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Uit een onderzoek van de NRC blijkt dat er in die zomer 2500 krantenartikelen werden geschreven over de verschroeiende droogte die ons land trof.

Stormdrepessies
De online-bibliotheek infonu.nl. heeft het weerbeeld in 1976 beschreven. Het begon in januari met stormdepressies die veel schade aanrichtten in het hele land. Daarna volgde het droogste jaar sinds de metingen in 1901 begonnen. 

Het verschil met 2018 is dat die droogte al in maart begon. De eerste bosbranden waren al in mei.

Sombere herfst
Kijk je naar de gemiddelde jaartemperatuur, dan was 1976 niet bijzonder.  Ook qua uren zonneschijn staat het niet in de top 10. Toch was het een erg droog jaar. Dat het de zonneschijn top 10 wellicht niet haalt, komt doordat de herfst erg somber was. Niet omdat het veel regende, maar omdat de zon weinig scheen. 

Augustus was droog
De zomer van 1976 was lang en heet. Augustus was droog (met 14,8 mm op de 5e plek) en zonnig (met 271,5 uren op de 4e plek). Juni en juli eindigden qua temperatuur hoog in de top 10 vanwege een lange hittegolf van die van 23 juni t/m 9 juli duurde. Alleen in 1975 was een hittegolf met 18 dagen nog één dag langer, maar die van 1976 was qua hitte veel intenser. De hoogste temperatuur werd op 3 juli gemeten, dat was 34,9 graden in De Bilt. 

Omroep Brabant wil graag weten wat Brabanders zich herinneren van de zomer van 1976. De komende dagen delen we die herinneringen.

We beginnen met het verhaal van W. van den Boom.

Met Nederlands water naar Frankrijk
“In 1976 gingen wij, een echtpaar en 2 zonen, op vakantie naar Frejus, Zuid Frankrijk. Met de auto en een tent in de aanhanger. We waren gewaarschuwd voor de grote droogte ook in Frankrijk. Dus we gingen goed voorbereid gingen op vakantie.  Behalve al onze kampeerspullen hadden we ook drie jerrycans gevuld met Nederlands water bij ons. In Frankrijk aangekomen bleek er niets aan de hand. We mochten alleen onze auto niet wassen”. 

Een zomervakantie van drie warme maanden
Frans van Loon kwam toen net van school en kon aan de slag bij een werkgever. Maar die wilde hem pas in september laten beginnen. “1976 was voor mij het laatste jaar dat ik naar school ging. Begin Juni was mijn laatste dag op school (De oude MTS aan de lange Nieuwstraat in Tilburg).   De eerste dag thuis vroeg ik aan mijn vader: ‘Vraag eens aan personeelszaken daar of ze niet iemand nodig hebben?’ Halverwege de ochtend ging de telefoon. Of ik direct op gesprek wilde komen bij het bedrijf waar hij toen  werkte in de productie (Ericsson in Rijen).   Het einde van het gesprek was : U kunt hier beginnen, want wij zijn tevreden over U want U hebt hier al 2 jaar vakantie werk gedaan en dat is ons prima bevallen.

Toen kwam de vraag: Wanneer zou U willen beginnen, waarop ik antwoordde:  Als U zegt dat ik morgen moet beginnen zal ik er op tijd zijn.   Nou, was het antwoord . 1 September komt ons veel beter uit, en dan hebt U ook nog een laatste grote vakantie voor U begint met werken. Iedereen zal begrijpen dat het bijzonder fraaie weer van toen voorgoed in mijn geheugen staat. Een zomervakantie van bijna 3 maanden, bijzonder fraai weer en binnen een paar dagen een contract op zak van een werkgever.  Wat wil een schoolverlater van bijna 18  nog meer.”

Stuur uw herinneringen
Heeft u ook herinneringen aan de zomer van 1976 stuur die dan naar [email protected]. Het zou nog mooier zijn als u foto's meestuurt. Die zullen nog niet digitaal zijn, maar met een smartphone kunt u daar vast een goede foto van maken.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!