Oude dorpsgarage in Langenboom is privémuseum van poppen en brommers

1 augustus 2018 om 15:53
nl
De voormalige showroom van de oude dorpsgarage van Walter en Hennie Hendriks in Langenboom staat vol met poppen en brommers. Een bijzondere combinatie. Hier komen de hobby's van Hennie en haar man Walter samen. Er staan ondertussen vierduizend poppen en vijftig oude brommers.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Mijn moeder was een poppenvrouw en liet ons als kinderen met poppen spelen, daar komt mijn liefde voor poppen vandaan", zegt Hennie. Behalve in de oude showroom van de garage heeft ze ook nog een zolder vol poppen. Allemaal van het merk Wildebras uit het Overrijselse Steenwijk. Het merk bestaat al lang niet meer, nadat de fabriek in 1976 is afgebrand. Maar het zijn Hennie's favoriete poppen. Tegenwoordig is de verzamelwoede minder: "Anders wordt het huis te klein."

Wachten op privacy instellingen...

Kreidler
De passie van oud-garagehouder Walter Hendriks is oude brommers. In de showroom staan exemplaren uit de jaren zestig en zeventig te glimmen alsof ze nieuw zijn. Het is zijn hobby om oude brommers op te knappen. "Kreidler brommers waren voor de wat ruigere types, Zündapp voor de wat bravere types en wie de intellectueel wilde uithangen, reed op een Puch met hoog stuur", zegt Hendriks met een lach. Ook heeft hij een grote verzameling Italiaanse brommers: "Die waren voor de vetkuiven en nozems."

Regelmatig komen er groepen naar de verzameling kijken: "Dan komen de herinneringen naar boven en zie je de ogen glinsteren." Walter zegt dat in zijn jeugd hij vaak zijn best moest doen om op een opgevoerde brommer de politie voor te blijven: "Eén keer ben ik aangehouden toen ik veel te hard reed. Toen zei de agent: 'Maak maar dat je snel thuis komt!. Dat zou nu nooit meer gebeuren."

Afbouwen
Nog steeds krijgt Walter oude brommers aangeboden, maar hij is zijn verzameling geleidelijk aan het afbouwen. Nu hij zeventig is, wil hij het zo langzamerhand iets rustiger aandoen na een leven van hard werken als garagehouder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.