Video

Toekomst Eurocircuit Valkenswaard op losse schroeven

1 augustus 2018 om 17:51
nl
Wat gaat er gebeuren met het Eurocircuit in Valkenswaard? De plek waar in de jaren '70 de achteruitrijd- en caravanrace werden gehouden. En heel veel rally's, allemaal te zien op tv. Het circuit wil uitbreiden. In september beslist de gemeenteraad van Valkenswaard over het bestemmingsplan. En nu zetten voor- en tegenstanders de hakken in het zand.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Eén van de grootste voorstanders is Johan Wijbenga. Hij woont bij het circuit om de hoek en hij is fan: "Ik heb zelf vroeger ook aan motorcross en autocross gedaan. Ik weet hoe moeilijk het is om ergens te kunnen crossen. Zo'n mooi circuit als deze is een aanwinst voor Valkenswaard. Mensen komen vanuit België en Duitsland hier naar toe voor de Dakar pré-proloog, om die auto's hier te zien rijden. "

Wijbenga startte een petitie: 'Ik sta achter het Eurocircuit Valkenswaard' en haalde ruim 5200 handtekeningen op.

'Illegale activiteiten'
Maar tegenstanders zijn er ook. Twee jaar geleden al dienden vereniging Groen& Heem en de Actiegroep Verontruste Omwonenden Eurocircuit een petitie in tegen de uitbreiding van het Eurocircuit. Ze benadrukken dat ze niet tegen het circuit zijn, maar wel protesteren ze tegen de 'illegale commerciële activiteiten'. En daarmee bedoelen ze de Eurocircuit Experience. Dat zijn rijvaardigheidscursussen, trainingen en testdagen. Maar dat vinden de tegenstanders misleidend.

Eigen middelen
Voorzitter van het Eurocircuit Marcel Lambrechts is het hier helemaal niet mee eens: "Wij zijn een stichting. Voor die rijtrainingen vragen wij geld, maar dat geld hebben wij broodnodig om het circuit te onderhouden. Alles wat je hier zit is uit eigen middelen gedaan. We hebben nog nooit een bijdrage gevraagd of gekregen van de gemeente Valkenswaard. Dat geld van de rijtrainingen hebben wij nodig om te kunnen blijven bestaan."

Maar de tegenstanders zeggen dat de afgelopen raadsperiode een kleine miljoen euro aan gemeenschapsgeld is geïnvesteerd ten behoeve van het Eurocircuit. Ze willen dat er inzicht wordt gegeven in de financiële exploitatie van het circuit.

 

Het bestemmingsplan voor het circuit is van 1977 en sindsdien nooit vernieuwd. Het Eurocircuit wil de rijtrainingen uitbreiden. "Wij willen weten waar we aan toe zijn", zegt voorzitter Lambrechts. "En ook de bewoners hebben er recht op te weten wat er gaat gebeuren."

Zorgen
In het nieuwe bestemmingplan staat in ieder geval een veel kleinere 'geluidscircel', die moet de overlast beperken. "Daar hebben wij ook geen problemen mee", aldus Lambrechts. Over de toekomst van het circuit maakt hij zich zorgen: "Ik kan alleen maar hopen dat we blijven bestaan."

Buurtbewoner Johan Wijbenga: "Dit is het enige rallycircuit van Nederland. Daar moeten we zuinig op zijn. Als het eenmaal weg is, komt het niet meer terug."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.