Video

Frikandel speciaal staat op één in café 'De Brabander' in Torremolinos [VLOG]

1 augustus 2018 om 20:05
nl
Brabanders zijn volgens Frans Damen, alias 'Franske de Brabander', dol op frikandellen speciaal tijdens hun vakantie in Torremolinos. De typisch Nederlandse snack is in zijn café De Brabander het meest gewild van de menukaart. 'Ze komen er van heinde en ver voor hierheen.'
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

In de Spaanse badplaats kun je zo Hollands eten als je maar wilt. Een biefstukje met friet, een schnitzel met aardappelen of kipsaté, het is er allemaal te krijgen en wordt veel verkocht. Zo ook bij café De Brabander. Maar daar leggen ze het af tegen de echte vette hap uit Nederland.

"De nummer één bij ons is toch wel de frikandel speciaal', zo zegt eigenaar en Bredanaar Frans Damen. "Mensen komen daarvoor van heinde en ver. Dat is toch wel het gedachtegoed van het Nederlandse eten."

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

'Bij de Argentijn vraag je ook geen frikandel speciaal'
Of dat een geruststelling is, mag iedereen zelf beoordelen. Maar veel vakantiegangers in Torremolinos kunnen best zonder tapas of paella. "Daar komen de mensen niet voor naar De Brabander en ik denk dat de Spanjaarden dat ook beter klaar kunnen maken dan mijn koks of ik. Ach: je gaat bij de Argentijn ook niet om een frikandel speciaal vragen."

Van vlokken tot appeltaart
Frans haalt zijn spullen voor thuis en zijn kroeg bij groothandel en supermarkt 'Het Kruideniertje' van zijn vrienden Dries en Anita Hofboer. Juist ja, een zaak die voornamelijk Nederlandse producten verkoopt. "Vlokken, hagelslag, ingrediënten om appeltaart te maken, cup-a-soup, Bastogne koeken. Alles wat je mist aan Nederland heb je hier. "

"Frans heeft het heel erg druk, dus wij leveren aan de deur bij Frans", zegt Anita Hofboer van 'Het Kruideniertje'. Maar één keer per week komt hij even boodschappen doen en dan drinken we een bakje koffie. Het is echt Frans de Brabander ja, zo heet hij ook hier. Hij is heel trots op Brabant en je moet ook niet aan zijn NAC komen."

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Campinggevoel
Frans: "Bij Carihuela, de boulevard van Torremolinos, heb ik een beetje het campinggevoel. Mensen komen hier naar een appartement en ik zie ze 5, 6 of 7 keer per jaar ten tonele verschijnen."

En volgens Frans horen vlokken, hagelslag en drop daar dan bij. "Als je hier vaak komt, ga je dat missen en dat vullen wij in met hulp van Dries en Anita. Het leven is net een frikandel, je moet het alleen zelf speciaal maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.