Gezocht: honderd 'stoere lompe boeren' voor film met epische veldslag

1 augustus 2018 om 21:24
nl
Heb jij een stoere, mannelijke uitstraling? En droom jij van het witte doek? Die droom kan zomaar eens uitkomen. Voor de nieuwe film ‘Van Zùmmere en nie Baang’ zijn filmmakers op zoek naar figuranten voor een epische veldslag tussen Someren en Helmond.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Het moeten eigenlijk van die stoere, lompe boeren zijn", vertelt producent Geert Bukkems. Hij maakt de film samen met een groep jonge vrijwilligers: de Peelpioniers. "En nee, je hoeft niet per se een baard te hebben", lacht hij. Tot nu toe krijgt hij opvallend veel aanmeldingen van bebaarde heren. Al vijftig strijders hebben zich aangemeld. "Ze komen uit alle hoeken van het land."

Smokkel
De film gaat over de smokkel van zout in de negentiende eeuw. Het Belgische zout was veel goedkoper dan het Nederlandse, en dus werd het massaal naar Someren gesmokkeld. In Helmond verkochten ze daardoor minder zout. En dus kwamen woedende Helmonders naar Someren om het te stelen.

In Someren lieten ze zich niet op hun kop zitten. De legende heet immers niet voor niets 'Van Zùmmere en nie Baang’. Met een flinke groep stalen zij het zout weer terug. Het zorgde voor een epische veldslag die, wat de filmmakers betreft, zo het witte doek op kan. 

De opnames zijn op zondag 19 augustus, in een bosrijke omgeving nabij Someren. Aanmelden kan tot 10 augustus, via de site. Deelnemers krijgen eerst een spoedcursus vechten. De nieuwe film gaat begin 2019 in première.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

Het is overigens niet de eerste film die de groep maakt. In 2016 maakten ze een film over Someren en Asten. Die kwam tot stand na een inzamelingsactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!